logo F1online.sk

Schumachera štve kolízia s Räikkönenom: Mali sme tempo na prekonanie Williamsu

Mick Schumacher
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2021

Tím Haas je v tejto sezóne odsúdený na úplný chvost štartového poľa. Len sem-tam sa americkému celku podarí aspoň potrápiť Williams či Alfu Romeo. Mickovi Schumacherovi sa to podarilo napríklad v istanbulskej kvalifikácii a podľa názoru nemeckého mladíka nemusel byť Haas nevyhnutne posledný ani v São Paule. Kolízia s Kimim Räikkönenom žiaľ všetko zmarila.

Sledovať Haas ako bojuje s monopostom iného tímu je v tomto roku veľmi vzácne. V Brazílii sa niečo také prihodilo, žiaľ, nedopadlo to vôbec dobre. Po solídnej jazde v úvodných kolách sa Mick Schumacher ocitol na pätnástom mieste. Doťahoval sa naňho Kimi Räikkönen, ktorý zaútočil z vonkajšej strany do prvej zákruty. Súboj pretekárov s vekovým rozdielom dvadsať rokov skončil kolíziou a zničeným predným krídlom monopostu Haasu.

„Naštve vás to, pretože si myslím, že sme rozhodne mali tempo na to poraziť Williams,“ povedal Schumacher po pretekoch. „Z týchto vecí sa však dá niečo naučiť a myslím si, že takýto menší súboj mi naozaj osoží. Teraz už viem, kde je limit.“

„Myslím, že najprv sme sa dotkli pneumatikami a zdá sa mi, že potom som dostal jemný pretáčavý šmyk a prišiel o predné krídlo. Je to nešťastné, no napriek tomu si odtiaľto môžeme odniesť množstvo pozitív a musím povedať, že jazdu na tejto trati som si užil,“ dodal nemecký mladík.

Pritom presne toto duo ešte vo štvrtok na tlačovej konferencii žartovalo, že nemali šancu si poriadne zapretekať, keďže tohtoročný Haas nedokáže udržať krok ani s Alfou Romeo. „Bohužiaľ, do súboja s ním som sa príliš nedostal. Mať príležitosť si s ním poriadne zapretekať by sa mi páčilo, ale asi to budeme musieť urobiť inde, niekde na ľade alebo niečo také,“ povedal Schumacher vo štvrtok. „Alebo môžem spomaliť a trochu si zapretekáme,“ reagoval Kimi.

Vlajku amerického celku tak musel tentokrát pozdvihnúť Nikita Mazepin. Ruský pretekár po piatku pretekal emóciami a v nedeľu bol po pätnástich kolách na peknom štrnástom mieste. Nedokázal ho však udržať a napokon skončil sedemnásty so stratou viac ako štyridsať sekúnd na Nicholasa Latifiho.

„Bol to pre mňa dobrý deň,“ povedal po pretekoch Mazepin. „Myslím si, že som si v úvodných kolách dával dobrý pozor na pneumatiky a tím mi dal auto, ktoré na začiatku fungovalo veľmi dobre. Prostredná fáza bola pre mňa už trochu ťažšia, no ku koncu som to trochu dohnal.“

Súvisiace články