logo F1online.sk

Norris o Sainzovi: Musel o mne vedieť

Valtteri Bottas, Lando Norris, Carlos Sainz
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 11. 2021

Naruší sa kamarátstvo medzi Landom Norrisom a Carlosom Sainzom? Bývalí tímoví kolegovia kolidovali na štarte, doplatil na to však len Norris, ktorého preteky boli zničené po pár metroch. Britský pilot po nich zvolil aj tvrdšie slová.

Lando Norris mal z piateho miesta výborný štart, naopak, Carlosovi Sainzovi pred ním sa pretočili kolesá, a rozbehol sa pomaly. V mikrosekunde mohol Lando zamieriť do stredu, kam sa však z vnútornej stopy tlačil Pérez, alebo to skúsiť po vonkajšku.

Vybral si vonkajšiu stopu, čím sa vyhol „sendviču“ v strede medzi Pérezom a Sainzom. Vyšiel dvomi kolesami za bielu čiaru až k múru, a keď si už zrejme myslel, že nechal Sainza za sebou, urobil pohyb doľava, aby si pripravil brzdenie do prvej zákruty. „Musel som začať točiť doľava do zákruty. Pilot na vnútornej strane to musel vedieť, takže by sme sa mali navzájom rešpektovať,“ povedal Lando Norris.

Carlos Sainz sa však hneď od rozbehu natlačil doprava, čím prirodzene zmenšil priestor pre Norrisa. V poslednej fáze súboja došlo ku kontaktu pravého predného kolesa Ferrari s ľavým zadným kolesom na McLarene. Sainz odišiel bez ujmy a do vysielačky vyhlásil, že nemohol nič robiť, pretože bol podľa jeho slov stlačený. Zo Španielovho pohľadu to tak mohlo vyzerať, záber z vrtuľníka však svedčí o tom, že po jeho ľavej ruke bolo naozaj dostatok voľného miesta.

„Ak ste na vonkajšku, musíte sa v jednom bode vrátiť dovnútra. Išiel som tam, bol tam priestor. Mal som o míle lepší štart. Nemohol som sa stále len pozerať do spätných zrkadiel, ani v nich nevidím, kde presne sa nachádzam. Dal som auto do pozície, ktorá bola v tej chvíli z môjho pohľadu najlepšia možná. Nechcel som nabúrať, potreboval som len priestor, no nestačilo to,“ vyhlásil mladý Brit, ktorý si neodpustil poznámku na adresu bývalého tímového kolegu. Ferrari sa po štarte dostalo do komfortnej pozície na piatom a šiestom mieste, kým Norrisa čakala stíhacia jazda z posledného miesta. „Oni z toho profitovali v dlhodobom meradle oveľa viac než my. Neviem, čo ešte som mohol urobiť.“

Landa Norrisa po defekte a obrovskej strate vrátil do hry safety car, v cieli to však stačilo len na desiate miesto. Pre McLaren ďalšia tvrdá rana v bitke o tretie miesto. „Je to frustrujúce. Získal som len bod, čo je lepšie než nič, no mohol som ich získať oveľa viac. Ferrari bolo zrejme stále o niečo rýchlejšie než my, ale po štarte som ich mohol mať oboch za sebou. Museli by sa o to viac pobiť,“ pokračoval piaty muž Pohára jazdcov.

Nesmieme zabudnúť ani na skutočnosť, že Norris po kontakte so Sainzom utrpel menšie poškodenie v zadnej časti monopostu, kvôli ktorému prišiel o pár bodov prítlaku. Napriek tomu mal solídnu rýchlosť. „Počas víkendu sme mali dobrú rýchlosť. Dnes sme mohli zviesť dobrú bitku a mohli sme získať oveľa viac bodov. Som z toho nešťastný,“ skonštatoval pretekár McLarenu, ktorý ešte nevzdáva bitku s Ferrari.

„Možno sa nám dnešný bod bude ešte na konci hodiť, možno nie. Prichádzajú trate, ktoré by nášmu autu mali sedieť o niečo viac než tie, na ktorých sme boli nedávno. Ferrari je však silné a nechápte ma zle, no majú celkovo silnejší balík. Dnes sme ich napriek tomu mohli zdolať, aj keď sme nemali také rýchle auto. Som si istý, že ešte prídu príležitosti. Pokiaľ oni neurobia veľké chyby, tak to bude ťažké, no pokúsime sa,“ uzavrel Lando Norris.