logo F1online.sk

Sainz: Práca na zlepšení štartov sa vyplatila

Felipe Massa a Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2021

Carlos Sainz odviedol v šprintovej kvalifikácii na Veľkú cenu Brazílie kus dobrej roboty. Na mäkkých pneumatikách odštartoval vskutku vynikajúco a v prvých štyroch zákrutách „zarobil“ tri pozície, keď postupne predbehol Pierra Gaslyho, Sergia Péreza i Maxa Verstappena. Výsledné tretie miesto a ďalší bodík do Pohára konštruktérov určite nie sú na zahodenie.

„Mal som naozaj dobrý štart,“ povedal po sobote Carlos Sainz. „Bola to jedna z vecí, ktorú som od môjho príchodu do Ferrari potreboval zlepšiť. Stále som mal pocit, že moje štarty nie sú také dobré ako boli v McLarene a Renaulte. Pracoval som na tom a bolo dobré vidieť, že sa to vyplatilo.“

Po skvelom štarte zvládol rodák z Madridu udržať Verstappena za sebou do tretieho kola, kedy sa predsa len prejavila vyššia kvalita monopostov Red Bullu. Čo je však pre Scuderiu najdôležitejšie, využiť rýchlejší monopost dokázal len Max. Sergio Pérez napriek lepšiemu autu a v závere i lepším pneumatikám nedokázal napodobniť svojho tímového kolegu. Red Bull tým pripravil nielen o jeden bod, ale aj o lepšiu pozíciu na štarte nedeľných pretekov.

„Kalkuloval som a napokon usúdil, že Max má príliš dobré tempo. Kolo, kedy ma predbehol i pár nasledujúcich som využil na manažovanie pneumatík, keďže to so softami vyzeralo na tesný záver a chcel som ich ešte ku koncu využiť. Ak by som ich využil na defenzívu proti Maxovi, bolo by náročnejšie udržať za sebou Checa,“ dodal Sainz.

Naproti tomu jeho tímový kolega Charles Leclerc neprežíva úplne najvydarenejšie obdobie. V Mexiku sa trápil s pneumatikami a nevyšla mu ani piatková kvalifikácia v Brazílii. V sobotu na rozdiel od Sainza odštartoval na stredne tvrdých pneumatikách, dokázal prekonať Pierra Gaslyho, no následne prehral súboj s Landom Norrisom. Vo výsledku sa teda nezískal nič k dobru.

„Na stredne tvrdých pneumatikách som trochu bojoval, mal som problém prinútiť fungovať tie predné. Auto sa trochu nedotáčalo a gumy drobili,“ povedal po sobote Leclerc.

„V nedeľu budú teploty o trochu odlišné. Dnes to bolo dosť výnimočné. Čím chladnejšie je, tým som mal väčšie problémy s prednými gumami.“

Na otázku, či má Ferrari s Carlosom Sainzom štartujúcim z tretieho miesta šancu dostať sa na pódium, Leclerc odpovedal: „S vyššími teplotami a jednou alebo dvoma zastávkami, bude mať Red Bull dosť veľké tempo a dosť príležitostí nás predbehnúť, ale pokúsime sa o to.“