logo F1online.sk

Norris: Ak to máme Lewisovi sťažiť, mal by jazdiť na troch kolesách

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 11. 2021

Lando Norris mal po šprinte dôvod na úsmev. Oproti piatkovej kvalifikácii si na štarte pretekov polepší o dve miesta, keď v sobotu preskočil Charlesa Leclerca i Pierra Gaslyho. Za sebou bude mať na štarte Lewisa Hamiltona, no tvrdí, že nemá reálnu šancu ubrániť majstra sveta.

Lando Norris si dal šiestym miestom zo šprintu, ktoré sa na štarte po penalizácii pre Hamiltona premení na piate, dobrý darček k 22. narodeninám. „Počas soboty som si narodeniny veľmi neužil, druhý tréning vyzeral dosť zle. Šprint však dopadol lepšie. Nie som úplne šťastný, ale celkom som si to užil a získal som dve pozície. Môžem sa teda aspoň usmievať,“ skonštatoval Lando Norris.

Práve jeho súboj s Charlesom Leclercom patril k ozdobám šprintu. Na cieľovej rovinke sa Monačan ešte ubránil, na ďalšej rovinke pred štvrtou zákrutou sa však už Lando dostal pred svojho konkurenta a zároveň kamaráta. „Súboj s Charlesom bol dobrý, tvrdý, no férový. Bolo to jednoducho dobré pretekanie. Celkovo som bol v prvej polovici šprintu až prekvapujúco rýchly a držal som krok s Charlesom. Vyťažil som aj z jeho zaváhaní. Po tom, ako som ho predbehol, bolo mojím zámerom zapojiť sa do bitky predo mnou, avšak rýchlosť už nebola taká ako v úvode. Teším sa, že som zdolal aspoň jedno Ferrari,“ pokračoval britský pretekár, ktorý sa v závere veľmi nebránil voči Lewisovi Hamiltonovi, keďže si uvedomoval, že úradujúceho majstra sveta aj tak čaká penalizácia.

Bude Norris v pretekoch pri bránení agresívnejší? „Nechcel som riskovať, Lewis je v inej lige než my. A v pretekoch? Úprimne, nemá to veľmi zmysel. V šprinte sa dostal za 24 kôl z posledného miesta na piate. Musel by jazdiť na troch kolesách, aby sme mu to mohli v pretekoch sťažiť.“

V McLarene stavili v šprinte na strednú zmes pneumatík, kým napríklad Ferrari rozdelilo stratégiu, keď Carlos Sainz štartoval na mäkkej zmesi a Charles Leclerc na strednej. „Myslím si, že sme urobili dobré rozhodnutie. Carlos odviedol dobrú prácu, mal výborný štart. Aj môj štart bol však napríklad v porovnaní s Charlesom na strednej sade možno aj o niečo lepší. Trochu sme očakávali, že mäkké pneumatiky odídu, čo sa nestalo, možno aj vďaka nižším teplotám. Zdá sa, že Ferrari sa dobre staralo o pneumatiky,“ vyhlásil Lando Norris. Tímy budú mať pre preteky voľný výber pneumatík a zrejme ich čaká dlhá noc pri analýzach nazbieraných dát.

„V nedeľu by malo byť teplejšie, čo možno nie je pre nás úplne najlepšie. Určite sme sa však zo soboty niečo naučili. Bude to aj pneumatikách, no počkáme si na analýzy. Ferrari je tento víkend o niečo rýchlejšie, vyzerajú silní. Som však v dobrej pozícii na to, aby som získal dobré body, za ktorými v nedeľu pôjdem,“ uzavrel Lando Norris.