logo F1online.sk

Ricciardo sa ospravedlnil Bottasovi, aj keď si nie je istý, či mohol stretu zabrániť

Daniel Ricciardo roztočil Valtteriho Bottasa, vpredu Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 11. 2021

Daniel Ricciardo si v Mexiku trúfal na štarte získať pozície k dobru, no napokon pokazil preteky sebe i Valtterimu Bottasovi. Austrálčan mal zo siedmeho miesta naozaj vynikajúci štart, nezvládol však brzdenie do prvej zákruty a spôsobil v nej poriadny chaos.

Výsledkom bolo Ricciardovo zničené predné krídlo, s ktorým sa následne snažil udržať pred jazdcami za sebou, čoho výsledkom bol ďalší kontakt a poškodenie na ľavej strane, ktoré spôsobilo stratu prítlaku vo zvyšku pretekov. Zničené boli aj Bottasove preteky, ktorý sa prepadol na chvost poľa, a prakticky celú nedeľu sa následne vozil práve za Ricciardom, ktorého nevedel predbehnúť.

Komisári tento incident neprešetrovali, čo je trochu prekvapujúce, pretože sa jednalo jednoznačne o Ricciardovu chybu, a v tejto sezóne sme za oveľa menšie prehrešky, resp. agresívnejšie manévre videli časové tresty. „Prvé stovky metrov do prvej zákruty sú vždy zábavné. Viete si nájsť vzduchový vak, je tam prašno a chaos,“ rozhovoril sa Daniel Ricciardo, pre ktorého to bolo najprv naozaj zábavné. Po dobrom odpichu preskočil obe Ferrari i Gaslyho, a reálne atakoval štvrté miesto. Brzdil však prineskoro.

„Pri brzdení bol priestor na vnútornej strane pri Pérezovi. Ak po tomto priestore nejdete, urobí to niekto iný, a razom vás môžu ostatní jednoducho zhltnúť. V tej chvíli tam bolo naozaj dostatok miesta. V prvej časti brzdenia som mal veci pod kontrolou. Ako sme sa blížili k apexu zákruty, všetci sa začali približovať, a vtedy sa snažíte spomaliť auto. Trochu som prebrzdil a práve vtedy prechádzal Valtteri predo mnou, takže výsledkom bolo, že som ho trafil,“ opísal pilot McLarenu incident z prvej zákruty.

Ricciardo po pretekoch priznal svoju vinu. „Ospravedlnil som sa Valtterimu, aj keď som to ešte poriadne nevidel. Ale ja som bol ten, kto narazil doňho. Prepáč je to najmenej, čo mu môžem teraz povedať. Ešte si musím pozrieť, či som mohol niečo urobiť lepšie, alebo to bol jednoducho incident z prvej zákruty, ktorá môže byť vždy problémovým miestom.“

Namiesto bojov o body v prvej desiatke sa tak Daniel Ricciardo celý čas vytrápil v hĺbke poľa. Jediným čiastkovým úspechom bolo, že celý čas za sebou držal Valtteriho Bottasa na rýchlejšom Mercedese. V cieli však z toho bolo len dvanáste miesto. Na Ricciardove nevydarené preteky tak McLaren kruto doplatil v priebežnom poradí Pohára konštruktérov, keď na body s Ferrari prehral v Mexiku 1:18.

„Prvé stovky metrov vyzerali dobre, a zrazu sa to veľmi rýchlo otočilo. Po štarte som mohol byť štvrtý, nakoniec ma čakalo dlhých 70 kôl. Je to kruté a bolestivé. Chvíľu to vyzeralo fantasticky, potom úplne naopak, keď som musel bojovať aj s poškodeným autom, na ktorom mi chýbal prítlak. V Brazílii sa pokúsime vrátiť späť,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Súvisiace články