logo F1online.sk

Dobrý bluf zo strany Mercedesu, komentuje Marko

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2021

Podobne ako značná časť fanúšikovskej obce a padoku aj Helmut Marko v piatok veril, že pole position bude jasne v rukách jeho tímu. Potom sa však z ničoho nič na čele objavili Valtteri Bottas a Lewis Hamilton, nuž a sny sa rozplynuli. Podľa Marka je jasné, čo sa v skutočnosti stalo. Mercedes v doterajšom priebehu víkendu zahral pekné divadielko.

“Mali sme získať prvú a druhú priečku,” poznamenal Helmut Marko, ktorý sa tak vrátil ku svojim vyjadreniam spred víkendu. Vtedy dokonca uviedol, že Mercedesom bude robiť problémy aj Pierre Gasly. Z týchto predpovedí sa nakoniec nič nevyplnilo.

Strata Red Bullu 0,350 a 0,467 sekundy na pole position je podľa športového poradcu “trpké sklamanie”, za ktoré však môže predstavenie Mercedesu. “Toto bol zo strany Mercedesu veľmi dobrý bluf,” vyhlásil pre ServusTV.

Podľa Marka je dôvod jednoduchý: Okrem toho, že sa mal Mercedes skrývať, sa jeho pilotom nepodarilo dostať mäkkú zmes do optimálneho teplotného okna. Max Verstappena sa vo svojich rýchlych kolách dosť šmýkal. Nuž a k nedostatku gripu sa pridal aj Júki Cunoda, ktorý mal Gaslymu pomáhať na cieľovej rovinke a dostať ho medzi Mercedesy. Nakoniec viac pomohol Mercedesom na čelo, myslí si Marko: “On vyradil obe naše autá,” pokrútil hlavou.

Ako by to dopadlo bez Japonca? “Myslím si, že by to bolo veľmi tesné, možno by sme skončili medzi nimi,” zamyslel sa Marko. Verstappenovi na Hamiltona chýbali dve desatiny, pritom tesne pred prejazdom okolo Cunodu a Péreza mal mať v porovnaní s predchádzajúcim kolom výhodu viac ako dvoch desatín. “Avšak zmizla tá prevaha, ktorú sme mali na začiatku. Budú to veľmi ťažké preteky.”

V nedeľu by mal byť na tom Red Bull lepšie, hoci predbehnúť dva Mercedesy bude tvrdý oriešok. Druhý rad vraj “nie je dobrá pozícia”. “Ale uvidíme, ako dopadne štart a ako to bude prebiehať po ňom.”