logo F1online.sk

Vettel dúfa, že Red Bull nepotopí Péreza tímovou réžiou

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2021

Aj keď ešte nevieme, či sa Sergio Pérez niekedy v priebehu víkendu dostane do lepšej pozície ako Max Verstappen, o možnosti tímovej réžie sa už od začiatku štvrtkových tlačoviek intenzívne debatuje. Na túto tému sa mal vyjadriť aj Sebastian Vettel, ktorý uviedol, že by len veľmi nerád videl, keby Sergio Pérez prišiel o víťazstvo kvôli “zlej” tímovej réžii.

Sebastian Vettel si tímovú réžiu zažil aj na vlastnej koži. Najpamätnejší moment prišiel na VC Malajzie 2013, keď nemecký pretekár odmietol dodržať pokyn Multi 21, ktorý znamenal, že Vettel sa mal držať na druhej priečke, zatiaľ čo Mark Webber mal vyhrať preteky.

Hoci sa Vettelovi v tom čase bridilo nechať kolegu vyhrať, z pohľadu pravidiel bol už príkaz tímu v poriadku. Zákaz tímovej réžie totižto prestal platiť po sezóne 2010, počas ktorej sa ukázal ako bezzubý. Len si spomeňme na odkaz Roba Smedleyho Felipemu Massovi: “Fernando je rýchlejší ako ty. Môžeš potvrdiť, že si porozumel tejto správe?”

“Nie som fanúšikom tímovej réžie,” rozhovoril sa Sebastian Vettel na margo aktuálnej situácie v Red Bulle. “Sú dva typy tímovej réžie. Jedna z nich je o tom, že máte uvoľniť pozíciu a neskôr ju získate späť, ak ste na odlišných stratégiách, nuž a pri tej druhej máte prepustiť miesto, aby druhý pilot získal viac bodov.”

Lewis Hamilton sa viackrát dočkal pomoci zo strany Valtteriho Bottasa a prakticky vždy išlo o druhú tímovú réžiu podľa kategorizácie Sebastiana Vettela. Nemcovi sa to však nepáčilo vtedy a nepáči sa mu to ani teraz.

“Aj keď sa môže stať, že je veľmi ľahké vysvetliť tú situáciu, stále si myslím, že je to zlé. Ja by som bol za to, aby sme nemali vôbec žiadnu tímovú réžiu. Myslím si, že je to hlúpe, nikomu sa to nepáči,” zhodnotil Vettel.

Nakoniec sa zastal Sergia Péreza: “Ak sa Checo dostane dopredu, Checo by mal vpredu aj zostať. Ak nakoniec nebude vpredu, tak ho musí niekto predbehnúť, či už to bude Mercedes, alebo to bude Red Bull. Ak sa to však nestane, tak bude musieť pustiť Maxa pred seba. Valtteri už v tej pozícii bol a nie je to príjemné…”

Súvisiace články