logo F1online.sk

Antonia Terziová ako bývalá technická pracovníčka Williamsu zahynula pri autonehode

Williams Racing
© Twitter/Williams
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko1. 11. 2021

Bývalá technická pracovníčka tímu Williams, Antonia Terziová, nešťastne zahynula pri autonehode. Talianka nás opustila vo veku 50 rokov, pričom v tíme Williams pôsobila do roku 2004.

Jej hlavnou doménou bola aerodynamika. Terziová, ktorá sa narodila v Taliansku, bola vo svete Formuly 1 dobre známa najmä vďaka práci na unikátnom prvku s označením „mroží nos,“ ktorý sme mohli vidieť na monoposte Williams FW26 v roku 2004.

Po skončení štúdia aerodynamiky v Taliansku a Spojenom kráľovstve začala pracovať v kolotoči Formuly 1. A práve jej vtedajším nadriadeným bol od roku 2001, Rory Byrne.

Neskôr prestúpila do spomínaného Williamsu, aby sa stala hlavnou tvárou aerodynamiky tímu a zohrala kľúčovú úlohu pri víťazstvách počas partnerstva s nemeckým výrobcom motorov – BMW.

Aerodynamický prvok, na ktorom začala pracovať práve Terziová, mal čo najviac skrátiť prednú časť monopostu, v snahe maximalizovať prítlak a minimalizovať odpor. Dva špecifické pylóny mali následne slúžiť ako uchytenie pre predné krídlo.

Zatiaľ čo Williams bol presvedčený o výhodách tohto dizajnu, ukázalo sa, že nastavenie monopostu FW26 je príliš zložité a po vtedajšej Veľkej cene Maďarska tím prešiel na konvenčnejšiu konfiguráciu prednej časti.

Minulý rok bola Antonia vymenovaná za profesorku Austrálskej národnej univerzity v Canberre, kam sa plánovala presťahovať po uvoľnení pandemických opatrení na poli cestovania.