logo F1online.sk

Vergne hovorí o odchode z Formuly 1: Helmut Marko nechcel vyzerať zle v očiach tímu

Jean-Éric Vergne
© Twitter/Jean-Éric Vergne
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko28. 10. 2021

Jean-Éric Vergne bol hosťom v najnovšej časti podcastu Beyond the Grid a rozhovoril sa aj o svojom odchode z Formuly 1. Francúzsky pilot si nebral servítku pred ústa a povedal aj niekoľko zaujímavostí o vzťahu s Helmutom Markom z Red Bullu.

Vergne bol členom jazdeckej akadémie Red Bullu a v dcérskom tíme Scuderia Toro Rosso (dnes známy ako sesterské AlphaTauri) pôsobil v sezónach 2012, 2013 a 2014. A práve v priebehu sezóny 2014 mu bol oznámený koniec pôsobenia.

„V lete mi zavolali, že ma nahradí mladší jazdec – vedel som, že je to Max Verstappen. Povedal som si, že taká je hra, v Red Bulle nie je miesto,“ povedal Jean-Éric Vergne v podcaste Beyond the Grid.

„Nikdy predtým som nehovoril so žiadnymi inými tímami Formuly 1, pretože som bol v rodine Red Bullu, možno to bola chyba, ktorú som urobil. Bolo to, ako keby som pôsobil v Toro Rosso, aby som jedného dňa išiel do tímu Red Bull Racing,“ pokračoval francúzsky pilot.

„Po troch rokoch nebolo voľné miesto a Helmut Marko mi povedal, že na konci roka je koniec,“ hovorí Vergne. „Bolo to od neho pekné, že mi to povedal tak skoro v priebehu sezóny, no zároveň to bol zrejme môj najväčší problém.“

Vergne sa v tom čase opýtal Helmuta Marka, čo by urobil Red Bull, ak by sa ich štvornásobný majster Sebastian Vettel rozhodol pre prestup do Ferrari. Marko bol však presvedčený, že Vettel tím neopustí.

Nemecký pilot po podujatí v Japonsku oznámil, že podpísal zmluvu s Ferrari. Jean-Éric Vergne sa domnieva, že Marko nechcel vyzerať zle v očiach tímu tým, že zvráti svoje rozhodnutie o jeho odchode, a tak namiesto neho dostal Vettelove miesto v Red Bulle, Daniil Kvjat.

Francúz, napriek tomu, že si ho vtedajší šéf tímu Toro Rosso, Franz Tost, chcel udržať, zostal bez práce. Red Bull totiž do tímu priviedol Carlosa Sainza a tím Toro Rosso tak dostal rovno dvoch nováčikov.

„Počas tohto úprimného rozhovoru s Helmutom som povedal: ‚Čo ak Vettel odíde?‘ Povedal, že Vettel neodíde. A povedal som si, ale čo ak. A (Marko) povedal: ‚Ty budeš ďalší, kto pôjde do Red Bullu,‘“ hovorí Vergne.

„Ale áno, v sobotu alebo v piatok sme sa dozvedeli, že Vettel ide do Ferrari a Red Bull chcel okamžite odpovedať a ráno, bez toho, aby s niekým hovorili, oznámili Kvjata,“ pokračoval dnes už 31-ročný Francúz.

Po odchode z Formuly 1 zamieril Vergne do novej série Formula E. A práve vo Formule E zaznamenal v sezónach 2017 / 2018 a 2018 / 2019 zisk titulu šampióna, vo farbách tímu DS Techeetah.

„Prial by som si, aby to Helmut urobil tak, ako to urobil s mnohými inými jazdcami a počkal by si do posledných pretekov sezóny, aby im to povedal. Pretože keby počkal, s veľkou cenou, ktorú som absolvoval pred Japonskom (a Vettelovým vyhlásením), bol som v oveľa silnejšej pozícii na prestup do tímu Red Bull Racing ako Kvjat,“ uzavrel svoje vyjadrenia Jean-Éric Vergne.