logo F1online.sk

Sainz pustil Ricciarda, potom mal aj Norrisa: Nepáči sa mi, ako sa hrajú s pozíciami

Carlos Sainz, Lando Norris a Daniel Ricciardo
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala25. 10. 2021

Riaditeľstvo pretekov sa opäť raz vyznamenalo. Aspoň to je názor Carlosa Sainza, ktorý počas Veľkej ceny USA zostal v pomykove, prečo by mal po prepustení Daniela Ricciarda uvoľňovať pozíciu aj Landovi Norrisovi. S poradím sa vraj vedenie “hralo”.

Všetko sa to začalo v dvanástej zákrute prvého kola. Carlosa Sainza sa v nej snažili predbehnúť Daniel Ricciardo aj Lando Norris, no neúspešne. Španiel si totižto pomohol výjazdom mimo trať. Uvedomujúc si, že riaditeľstvo pretekov môže mať námietky, v šestnástke pustil jeden z McLarenov pred seba a vec považoval za vybavenú.

O pár kôl neskôr sa však vo vysielačke ozval jeho pretekový inžinier a prikázal mu, aby vrátil pozíciu Landovi Norrisovi. Sainz sa postavil na odpor, keďže už cez seba pustil Daniela Ricciarda, no neuspel. Tím vraj s riaditeľstvom pretekov diskutoval a nič sa s verdiktom nedalo robiť.

“V prvom kole to bol trochu chaos s tými dvoma McLarenmi. Bojoval som s nimi, snažil som sa ubrániť. Nakoniec som skončil pred nimi, ale rozhodol som sa jeden pustiť pre prípad, že by sa komisári rozhodli konať,” ozrejmil Carlos Sainz.

Španiel sa vzdal pozície v prospech Daniela Ricciarda v šestnástej zákrute. Preto ho vysielačka tak zaskočila. “Nakoniec sa rozhodli konať aj napriek tomu, že som ich pustil pred seba. Bolo to trochu mätúce a úprimne, nepáči sa mi, ako sa hrajú s tými pozíciami. Jedného z nich som naozaj pustil pred seba, malo to stačiť.”

Nakoniec to Ferrari vymyslelo šikovne. Sainz začal spomaľovať v esíčkach a pustil Norrisa pred seba tak, aby na najdlhšej austinskej rovinke získal DRS. V dvanástej zákrute bol už zas pred McLarenom, hoci počas tohto manévru stratil pár sekúnd.

V súvislosti s týmto verdiktom sa natíska ešte jedna otázka: Požadovalo riaditeľstvo pretekov, aby Sainz pustil cez seba Ricciarda aj Norrisa, alebo len Landa Norrisa? Ak je pravdivý ten druhý prípad, tak v prvom kole pustil Austrálčana de facto zbytočne.

No odpoveď na tú otázku sa už nedozvieme. “Musel som pustiť Landa a celý zvyšok pretekov som bol zaseknutý za Ricciardom. Potom sme skúsili undercut, ale ďalšia pomalá zastávka nám ho znemožnila. A zase sme sa za ním zasekli. Boli to dosť zlé preteky.”

V súboji o piatu priečku sa Sainz s Ricciardom porátali aj neskôr, ba dokonca sa ťukli, keď sa Španiel pokúsil zaútočiť na vonkajšku dvojzákruty 13-14. Vo vysielačke označil Ricciardov manéver za takú “menšiu špinavosť”.

Po pretekoch však uznal, že na Ricciardovom mieste by spravil presne to isté. “Chlapík na vnútrajšku vždy spraví takúto vec naschvál, pokúsi sa vytlačiť chlapíka na vonkajšku. Ja by som to spravil rovnako.”

“Problém je v tom, že ten kontakt mohol byť dosť tvrdý. Podľa mňa to mohol spraviť aj čistejšie, pretože som sa takmer roztočil. Ale dopadlo to dobre, na jeho mieste by som to spravil podobne. Bol to dobrý súboj, len po tej zastávke, keď sme sa usilovali o undercut, sme mali byť pred ním. Nakoniec sme boli zas vzadu,” stisol pery Sainz.

Ferrari sa podarilo stiahnuť náskok McLarenu v šampionáte, no Sainz nedeľu nevníma pozitívne. “Myslím si, že sme to nevyužili na maximum. S našou rýchlosťou sme mali byť pred oboma McLarenmi. Som sklamaný, určite sa na to musíme pozrieť.”

Súvisiace články