logo F1online.skF1online.sk

IAD Investments: Formula 1 na domácom investičnom trhu

IAD Investments
© F1online
Redakcia F1online
Redakcia F1online24. 10. 2021

Najstaršia slovenská správcovská spoločnosť IAD Investments s miliardovými aktívami už 30 rokov ponúka investorom a klientom správu investícií v podielových fondoch, sporiace programy aj individuálnu správu aktív.

Znie až neuveriteľne, že spoločnosť IAD Investments začínala v rovnakom roku ako Michael Schumacher. V roku 1991, keď v „efjednotke“ aktívne súťažili Ayrton Senna, Alain Prost, Nelson Piquet či Nigel Mansell a v kalendári sme mali Phoenix, Estoril i Adelaide.

Asi každý z nás túži po vyššej životnej úrovni a po určitom stupni finančnej slobody. Po situácii, v ktorej by sme nemuseli uvažovať o tom, kedy si čo môžeme alebo nemôžeme dovoliť. A práve investovanie je jedným zo spôsobov, ako sa možno postarať o svoje finančné zabezpečenie.

Okrem mnohých nepredvídateľných udalostí na finančných trhoch, ktorých svedkami sme boli od začiatku pandémie koronavírusu, aj varovné signály na viacerých trhoch naznačujú, že príchod inflácie sa blíži a nikto s presnosťou nevie povedať, ako rýchlo sa svetová ekonomika môže dostať z obdobia extrémne nízkej inflácie do obdobia nekontrolovateľného rastu cien.

Mnohí bežní investori nemajú svoje portfólia prispôsobené na takúto možnosť. Ak sa tak stane, treba tomu podriadiť svoje investičné rozhodnutia a nastavenie investičného portfólia. Ostrieľaný investičný mág Toto Wolff v tomto smere nikdy nezaháľal.

Práve v takomto období je dôležité mať istotu, že o vaše financie bude postarané, a preto je dôležité vybrať si stabilnú spoločnosť, ktorá vašim investíciám ponúkne bezpečnosť aj v čase recesie alebo krízy. Akúsi svätožiaru.

Správcovská spoločnosť IAD Investments pôsobí na slovenskom trhu od roku 1991 a v rámci svojho pôsobenia spravuje aktíva najmä na Slovensku a v Českej republike v celkovej hodnote viac ako 1,19 miliardy EUR. To je pre ilustráciu približne toľko peňazí, ako v roku 2021 minie na fungovanie všetkých desať tímov Formuly 1 dokopy.

Všetky fondy spravované spoločnosťou IAD Investments sú otvorené, čo znamená, že s investíciou sa nespája žiadna fixná časová viazanosť. Aktuálnu ponuku tvorí 11 štandardných podielových fondov, 2 špeciálne fondy nehnuteľností a 1 špeciálny fond profesionálnych investorov. Okrem podielových fondov je v ponuke aj sporiaci program, alebo tzv. pravidelné investovanie, ktoré je vhodné na vytvorenie finančnej rezervy na čokoľvek – napr. na vzdelanie, dôchodok, prípadne na vycestovanie na Veľkú cenu USA. Individuálna správa portfólia zas predstavuje vyššiu komplexnú formu starostlivosti o majetok klienta s osobitným prístupom a je určená pre klientov, ktorí chcú investovať od 30.000 EUR.

Jeden z najobľúbenejších podielových fondov, ktorý je zároveň ponukou stabilného výnosu bez výrazných výkyvov, je Prvý realitný fond – historicky prvý slovenský fond zameraný na investície do nehnuteľností, ktorého cieľom je budovať dlhodobé a vyvážené portfólio vo všetkých segmentoch realitného trhu. Je to jeden z príkladov, kde vďaka vhodnej skladbe portfólia a aktívnemu prístupu správy týchto nehnuteľností majú tieto aktíva schopnosť uchovať si hodnotu a dosahovať výnos aj v aktuálnom neľahkom období. Prvý realitný fond dosiahol kumulatívnu výkonnosť za posledné 3 roky 11,11 % (k 31.8.2021) a jeho portfólio sa skladá z rôznych typov nehnuteľností, akými sú administratívne budovy, logistické parky, obchodné centrum či fotovoltaické elektrárne.

„Naším cieľom bolo a stále je vyhľadávať investičné príležitosti a ani situácia s pandémiou koronavírusu nám nebráni realizovať nové akvizície,“ hovorí Vladimír Bolek, člen predstavenstva IAD Investments. V roku 2020 pribudla do portfólia administratívna budova D48 v poľskej Varšave a v roku 2021 pozemky určené na výstavbu logistického centra s prenajímateľnou plochou 75 000 m2 pri poľskom meste Vroclav. Mimochodom, sídlo McLarenu vo Wokingu má rozlohu „len“ 34 500 m2.

Najvýkonnejším fondom IAD Investments od obdobia začiatku pandémie koronavírusu je zmiešaný fond Growth Opportunities, ktorý má aktívnu správu a jeho ročná výkonnosť prekonala 42,32 % (k 31.8.2021). Vďaka správnym rozhodnutiam portfólio manažérov, ktorí denne vyhodnocujú a sledujú dianie na trhoch, mal bežný investor z 10 000€ po roku už 14 232€. Solídne zrýchlenie, čo poviete?

Viac zaujímavých informácií o spoločnosti a jej produktoch sa dozviete na www.iad.sk.

Súvisiace články