logo F1online.sk

Ricciardo spokojný s piatym miestom: Ferrari bolo rýchlejšie

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 10. 2021

Daniel Ricciardo sa dostáva do formy. V troch z posledných štyroch pretekov zdolal tímového kolegu Landa Norrisa, a v Austine ukázal svoju extra-triedu. Tentoraz nie pri predbiehaní na neskoré brzdy, ale pri bránení.

Ricciardo chcel pôvodne „loviť“, no väčšinu pretekov sa v podstate len bránil, možno s výnimkou prvého kola. Ešte v prvom kole sa totiž po sérii nádherných súbojov dostal cez Carlosa Sainza, ktorý naňho potom viac či menej dobiedzal takmer až do konca.

„Prvé kolo bolo zábavné. V jednej chvíli sme išli traja v jednej línii (Ricciardo, Sainz a Norris, pozn. red.). Už na štarte som Carlosa predbehol, on mi to vrátil tuším medzi šiestou a siedmou zákrutou. Potom som ho definitívne dostal v sedemnástej zákrute. Aj som si poriadne zakričal do vysielačky, bol som nabudený. Vedel som, že v prvom kole bude kľúčové dostať sa aspoň pred jedno Ferrari. Potom sme však s Carlosom bojovali znovu počas pretekov,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý sa pred Sainzom bránil zubami-nechtami.

Medzi Ricciardom a Sainzom došlo v sekcii pomalých zákrut medzi dvanástkou a šestnástkou aj k nie malému kontaktu. Austrálčan trochu „pustil“ svoje auto na výjazde, čím si udržal pozíciu, a Sainz si veľmi mierne poškodil predné krídlo. Bývalý jazdec McLarenu nebol týmto počínaním nadšený.

V konečnom účtovaní to však bolo pre Ricciarda kľúčové. Za touto dvojicou sa totiž rýchlo blížil Valtteri Bottas. „Musel som sa ubrániť. Ak by cezo mňa Carlos prešiel, zrejme by som padol aj za Bottasa, respektíve by sa so mnou Valtteri netrápil tak ako s Carlosom. Z piateho miesta, ktoré mám, sa mohlo ľahko stať siedme. Čiže to piate rozhodne beriem,“ skonštatoval Daniel Ricciardo, ktorý tímu priniesol cenných 10 bodov. Ferrari dnes získalo celkom 18 bodov, McLaren o štyri menej.

V Pohári konštruktérov je McLaren stále tretí, no už len s 3,5 bodovým náskokom na Ferrari. „Cestou ako ich zdolať je mať čo najrýchlejšie auto a zvládať víkendy čo najlepšie. Dnes sme neboli rýchlejší než Ferrari, bolo to jasne vidieť na Charlesovi, ktorý mi v čistom vzduchu utiekol, a Carlos na mňa celý čas tlačil. Bol rýchlejší v prvom sektore, čo ma trochu prekvapilo. Verím, že v Mexiku nájdeme viac rýchlosti.“

Preteky vo veľkom teple boli fyzicky náročné, Daniel Ricciardo si ich však nanajvýš užíval. „Som spokojný s výsledkom pretekov i celým víkendom. Cítil som sa počas neho ako dieťa v cukrárni, až som sa musel miestami krotiť. Zároveň to však bolo fyzicky náročné. Bolo horúco, a brániť je ešte ťažšie než útočiť. Musel som aj vystrčiť lakte a dával som si záležať, aby mi vychádzali výjazdy a kľúčové miesta na trati. Teším sa, že sme do Austinu vrátili. Po dvoch rokoch mi toto miesto chýbalo dvojnásobne,“ uzavrel skúsený Austrálčan.

Súvisiace články