logo F1online.sk

Norris: Toto sme nechceli…

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 10. 2021

Výsledok kvalifikácie v Austine bol pre McLaren miernym sklamaním. Po piatku i výsledkoch v Q1 sa zdalo, že „papájoví“ môžu mať mierne navrch nad Ferrari. V Q3 sa však pomer síl zmenil a Lando Norris rozhodne nežiaril spokojnosťou.

Lando obsadil v kvalifikácii rovnako ako v Turecku ôsmu priečku, a taktiež vďaka penalizácii jedného z Mercedesov odštartuje siedmy. Očakával lepšie umiestnenie a predovšetkým ho mrzelo, že zostal nielen za tímovým kolegom, ale aj za obomi Ferrari.

„Nie som veľmi spokojný. A to z dvoch dôvodov. Po prvé, mohol som dať dokopy lepšie kolo, a po druhé, sme za obomi Ferrari. Toto sme dnes nechceli,“ povzdychol si Lando Norris, ktorého výsledky kvalifikácie nepríjemne prekvapili. „Trochu sme očakávali, že budeme pred Ferrari, no oni urobili dobrý krok vpred oproti piatku. Stále sme konkurencieschopní, nie sme na tom zle, ale Ferrari bolo jednoducho rýchlejšie.“

Prvé dve časti kvalifikácie pritom vyšli Norrisovi výborne – v Q1 mu stačil jediný rýchly pokus na bezproblémový postup z piateho miesta, a v Q2 postúpil na strednej zmesi pneumatík z tretej priečky. Viacerí piloti hlásili, že v Q3 sa zdvihol nárazový vietor, čo, ako vieme, monopostu MCL35M veľmi nevyhovuje. Navyše, Lando sa vo svojich finálnych pokusoch nevyhol menším chybám.

„Urobil som zopár chýb, prepálil som to v posledných dvoch zákrutách, kde som možno prišiel o pár pozícií. Celé to bolo také tesné, že nebyť chýb, mohol som byť aj pred obomi Ferrari. Ale také veci sa stávajú, a v pretekoch sa to pokúsim dohnať. Dáme si záležať na stratégii, aby sme boli pripravení využiť všetky príležitosti, ktoré sa môžu naskytnúť,“ vyhlásil mladý Brit.

Je možné, že McLaren sa pri nastaveniach viac zameral na pretekovú než kvalifikačnú rýchlosť, no to je len naša úvaha a až dnešok ukáže, kto má v rukách aké karty. Jasné však je, že britský tím bude zrejme mať pred Ferrari strategickú výhodu. Obaja „papájoví“ sa kvalifikovali na strednej zmesi pneumatík, kým Carlos Sainz bude štartovať na mäkkých pneumatikách. „Mäkká pneumatika nie je vyslovene zlá, preto nepovažujem rozhodnutie Ferrari za nejaké šokujúce alebo strašné. Myslím si, že Carlos bude mať výhodu prinajmenšom v prvej polovici prvého stintu. Zo štartu na mäkkej zmesi môžu niečo získať, no verím, že z pohľadu celých pretekov ich môžeme preskočiť. Pokúsime sa z toho niečo vyťažiť v náš prospech.“

Cieľ McLarenu je teda jasný. „Naším cieľom je dostať sa pred Ferrari a skončiť čo najvyššie, ako bude možné. Zdá sa, že Red Bull aj Mercedes sú trochu priďaleko, no stále máme dobré auto, môžeme získať dobré body a zdolať Ferrari. Dôležitý bude štart aj prvé kolo. Pokúsime sa cez nich dostať,“ uzavrel Lando Norris.