logo F1online.sk

Coulthard si stojí za kritikou Sebastiana Vettela: Komentujem to, čo vidím

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

Sebastian Vettel si v posledných rokoch vďaka nevýrazným výkonom vychoval niekoľko kritikov. Jedným z najväčších je David Coulthard, ktorý si za svojimi vyjadreniami stojí, aj keď sa to štvornásobnému majstrovi sveta a jeho priaznivcom nemusí páčiť.

Rodák z Heppenheimu sotva vstúpil do Formuly 1 a už začal zbierať úspechy. Po prvých triumfoch bleskovo nasledovali štyri tituly, no tam sa víťazný nemecký stroj zasekol. Dokopy sa ho nepodarilo dať vo Ferrari a ani v Aston Martine ešte nenašli návod na jeho obsluhu.

David Coulthard ho za jeho výkony často kritizuje. V úvode sezóny poznamenal, že medzi viacnásobnými majstrami sveta sme ešte nikdy nevideli taký výkonnostný úpadok ako pri Vettelovi. “Sebastian sa už so mnou ani nerozpráva, pretože som povedal, že je už len svojím tieňom,” povedal v júni tohto roka a neskôr v tom istom rozhovore doplnil: “Niekoho, kto sa na vašu adresu vyjadruje negatívne, vnímate ako nepriateľa. Ja to chápem.”

V rozhovore pre rakúsky denník Kronen Zeitung sa David Coulthard pristavil pri svojej kritike voči Sebastianovi Vettelovi. “Sebastian má úžasné štatistiky. V prvej časti jeho kariéry zaslúžene vyhrával tituly, vďaka rýchlosti, ktorú mal.”

“Vo Ferrari a v Aston Martine to však už nie je ten istý Seb. On sa o tom so mnou nikdy priamo nerozprával, ale Britta (Roeskeová, Vettelova PR manažérka) párkrát áno, pretože ju poznám z Red Bullu. Raz za mnou prišla a hovorí: ‘Hej, k Sebastianovi nie si vôbec milý.’ A ja jej hovorím, Britta, vidíš niečo, čo ja nie? Ja hovorím len to, čo vidím,” vysvetľuje 50-ročný Škót.

“Vo Ferrari končil za svojím kolegom, v Astone je zhruba na úrovni tímového kolegu,” pokračoval spôsobom, ktorý Vettelovi veľmi nepolichotí. “Keď vyhrával, hovoril som, že to je úžasné, že tento chlapík je stroj na víťazstvá. Keď prehráva, hovorím, že je to sklamanie.”

David Coulthard má za sebou pätnásť sezón vo Formule 1 a počas kariéry sa tiež musel mnohokrát vyrovnávať s kritikou. Niekdy úspešne, inokedy už menej — ako napríklad v roku 2008, keď Ted Kravitz vo svojom stĺpčeku označil Coulthardov výkon za slabý. “Vyzerá to tak, že David je už len tieňom jazdca, ktorým bol pred rokom.” Coulthard to vtedy nenechal len tak a na Kravitza reagoval rozsiahlym článkom s viac ako 1100 slovami a s tónom, z ktorého sa dalo jasne vyčítať, ako sa Coultharda kritika dotkla.

“Ja tomu rozumiem, sám som bol pilotom F1. Ľuďom to neprekáža, keď hovoríte pozitívne veci, no vadí im, keď sa začnete vyjadrovať v menej pozitívnom zmysle,” dodáva Coulthard, ktorý nakoniec Vettelovi nepriamo odkázal, aby sa konečne koncentroval na svoju jazdu: “Naozaj neviem, čo mám povedať o Sebastianovi. Preteká vo Formule 1 a mimo trate nám hovorí, aby sme zbierali odpadky a jazdili na bicykli. Ja nepotrebujem, aby mi Sebastian hovoril, že mám zbierať odpadky a jazdiť na bicykli. Obe už praktizujem!”

Súvisiace články