logo F1online.sk

Adrianovi Neweymu po nehode pomáhal Ecclestone, prezradil Marko

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

Finále sezóny 2021 sa nezadržateľne blíži. Ak bude chcieť Red Bull poraziť Mercedes, dominátora z posledných rokov, bude potrebovať, aby každý člen tímu podal maximálny výkon, a tak Verstappenovi pomohol. V tomto smere sa červení býci môžu aj trochu nečakane poďakovať Berniemu Ecclestonovi, ktorý vďaka svojim kontaktom pomohol Adrianovi Neweymu sa čím skôr vrátiť do práce.

Ako už Helmut Marko prezradil po Veľkej cene Turecka, Adrian Newey mal na začiatku leta nehodu na bicykli, po ktorej musel geniálny konštruktér podstúpiť viacero operácií. V práci sa neukázal niekoľko mesiacov a vynechal aj celý rad veľkých cien. Mohlo ich byť však aj viac, keby nezasiahol Bernie Ecclestone.

“Bolo to naozaj vážne,” okomentoval Neweyho situáciu Helmut Marko, ktorého vyspovedal F1-insider.com. “Adrian mal niekoľko zlomených kostí a poranenia hlavy. Našťastie bol v tom istom čase v Chorvátsku aj Bernie Ecclestone.”

A 90-ročný bývalý boss efjednotky zatiahol za pár nitiek. “Bernie má veľmi blízko k chorvátskym politickým špičkám. Zabezpečil, aby Adrian okamžite dostal tú najlepšiu zdravotnú starostlivosť a dokonca zariadil jeho prevoz späť do Anglicka.”

V Red Bulle si istotne vydýchli, že všetko nakoniec dobre dopadlo a Newey môže pokračovať vo svojej práci. Najmä po posledných pretekoch v Turecku, kde sa inžinierom nedarilo odstrániť problémy s nedotáčavosťou.

“Okamžite sa potrebujeme zlepšiť, pretože inak to budeme mať ťažké. Papierovo máme vďaka nadmorskej výške výhodu len v Mexiku a Sao Paule. Výkonnejšia pohonná jednotka Mercedesu tam kvôli menšej hustote vzduchu nezohrá takú dôležitú úlohu. A okrem toho máme auto, ktoré tam bude lepšie fungovať aerodynamicky. Na ostatných štyroch okruhoch sme však outsidermi,” avizuje Marko.

Obrovské okamžité zlepšenie však z Neweyho návratu čakať nemôžeme, hoci športový poradca Red Bullu dúfa, že isté zrýchlenie uvidíme už tento víkend. Marko sa v tomto smere opiera o to, čo videl v Istanbule.

“Adrian si okamžite uvedomil, že máme problémy s nastavením monopostu. Nemali sme žiadnu šancu. To by sa v budúcnosti malo zlepšiť. Aby sme mali ešte šancu, musíme z auta dostať maximum. Dúfam, že sa nám to podarí už tento víkend v Austine,” dodal.