logo F1online.sk

Norris sa snaží pomôcť ľuďom s duševnými problémami: Musíme o tom hovoriť

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2021

Lando Norris sa prednedávnom rozpovedal o duševných problémoch, ktoré ho postihli v jeho prvom roku vo Formule 1. Ako devätnásťročný mladík trpel úzkosťami a depresiou. Aj vďaka pomoci tímu a ďalších ľudí, s ktorými pracoval na svojom mentálnom rozpoložení, sa teraz cíti omnoho lepšie. Zaumienil si tiež, že sa pokúsi pomôcť ďalším, ktorí majú takéto problémy.

Duševné zdravie neslobodno brať na ľahkú váhu. Ak máte problémy, je lepšie ich riešiť a niekomu sa zdôveriť. To je správa, ktorú sa pilot McLarenu snaží vyslať do celého sveta.

„Myslím si, že čím viac o tom budeme hovoriť, tým viac sebadôvery získajú ľudia, ktorí potrebujú pomoc,“ povedal Norris, ktorého cituje Autosport. „Mne to pomohlo veľmi a viem, že môžem pomôcť ďalším. Nehovorím o tom, pretože vám to chcem povedať, ale preto, že s tým bojujú ďalší ľudia.“

„Pre mňa je to ideálna príležitosť pokúsiť sa pomôcť ďalším. Uvedomme si, že keď o tom hovoria ďalšie veľké osobnosti sveta športu, tak to nehovoria preto, aby ich ďalší ľutovali. Robíme to, pretože vieme, že tým môžeme pomôcť ľuďom na celom svete k tomu, aby sa cítili lepšie,“ dodal Norris.

Britský mladík si uvedomuje, že určite nie je a ani nebol vo Formule 1 jediným, ktorý sa trápil so svojim duševným zdravím. Nie každý však o tom dokáže otvorene hovoriť.

„Som si istý, že aj v minulosti sa množstvo jazdcov alebo športovcov cítilo rovnako, no nehovorili o tom,“ myslí si Norris. „Neviem posúdiť, či sme dnes otvorenejší o svojich pocitoch, no nie každý z nás o tom hovorí. Nie každý mladý pretekár rozpráva o tom, ako sa cíti. Je len niekoľko športovcov, ktorí o tom v nedávnej minulosti začali hovoriť.“

„Myslím si však, že čím viac ľudí sa pridá, tým viac si ľudia začnú uvedomovať činy a ich dôsledky od ostatných. Aj sociálne siete majú vplyv na pocity ľudí,“ dodal Norris.