logo F1online.sk

Binotto vytýčil svojmu tímu jasný cieľ: Poraziť McLaren a získať tretie miesto

Carlos Sainz a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 10. 2021

Šampionát nie je napínavý a dramatický len v boji o titul. Aj súboj o celkové tretie miesto Pohára konštruktérov je podobne vyrovnaný a podobne pikantný. Ferrari a McLaren nemali v posledných rokoch možnosť zmerať si sily za obdobných podmienok. V tomto roku je však rýchlosť týchto dvoch tímov podobná. Šéf Scuderie Mattia Binotto preto vytýčil svojmu tímu pred zvyškom sezóny jasný cieľ.

Ferrari nasadilo v Soči novú pohonnú jednotku s vylepšeniami na jej hybridnej časti. Motor ukázal v Rusku i Turecku zlepšený výkon, čo môže Scuderii v súboji s McLarenom veľmi pomôcť. Možno aj to je jeden z dôvodov zmeny rétoriky zo strany Mattiu Binotta. Ten sa doteraz tváril, že tretie miesto nie je také dôležité. Aj Charles Leclerc svojho času povedal, že by pre svoj tím radšej bral aspoň jedno víťazstvo než celkové tretie miesto. Priority sa nám však postupne zmenili.

„Určite to je náš cieľ a už sme ho aj komunikovali vo vnútri tímu,“ prehlásil Binotto na margo boja o celkové tretie miesto. „Myslím, že každý sa s tým stotožnil. Bolo by skvelé skončiť na treťom mieste.“

„Podľa mňa je dôležité pracovať do konca sezóny s jasným cieľom, pretože potrebujeme fungovať pod tlakom a trénovať to. Takže áno, našim cieľom je skončiť v Pohári konštruktérov na treťom mieste,“ dodal Binotto.

V Turecku sa strata Ferrari na McLaren znížila na 7,5 bodu. Celkové poradie po Abú Zabí bude zrejme záležať aj od toho, komu viac sadne konkrétny okruh. A keďže má britský celok výhodu na rýchlostných okruhoch, padne Ferrari vylepšená pohonná jednotka veľmi vhod.

„Ťažko povedať. Videli ste, že v Turecku sme boli rýchlejší než McLaren,“ povedal pilot tímu Carlos Sainz. „Na druhej strane, v Soči boli rýchlejší oni. Myslím si teda, že do konca sezóny to pôjde ďalej takto hore-dole.“

„Nový motor by nám mohol pomôcť v tom zmysle, že nás k McLarenu priblíži na okruhoch, kde sme pozadu. A na tratiach, kde budeme pred nimi, nás možno ešte posunie o kúsok vpred,“ hovorí Sainz.

„Presne toto sme od nového motora chceli. Dúfali sme, že nám dá nejakú drobnú výhodu a túto bitku trochu skomplikuje. V Turecku sme stiahli našu stratu o desať bodov, čo je dosť veľa vzhľadom na množstvo bodov, o ktoré naše tímy bojujú. Čaká nás ešte šesť pretekov a stať sa môže čokoľvek,“ dodal Sainz.