logo F1online.sk

Webber: Alpine nechce, aby im Oscar prekĺzol pomedzi prsty

Oscar Piastri
© Twitter/PREMA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 10. 2021

Momentálne asi najzaujímavejší juniorský pretekár. Austrálčan Oscar Piastri dokázal vo svojej nováčikovskej sezóne získať titul vo Formule 3 a je na najlepšej ceste vybojovať ďalší vo Formule 2. Jeho šance prebojovať sa v budúcom roku do Formuly 1 sú stále živé.

Oscar patrí do jazdeckej akadémie tímu Alpine a poslednú voľnú sedačku pre budúcu sezónu má Alfa Romeo. Prípadný prestup by teda bol komplikovaný. Špekuluje sa však o tom, že tím z Hinwilu sa o juniorov francúzskej stajne zaujíma. Hovorilo sa o príchode Kuan-jü Čoua, najnovšie je v kurze Piastri. Tie isté jazyky však odkazujú, že Frédéric Vasseur neponúka viacročnú zmluvu. Tá je pripravená pre Théa Pourchaira, ktorý patrí do jazdeckej akadémie Sauberu.

Oveľa viac svetla do veľkej vravy nepriniesol ani Piastriho manažér Mark Webber, ktorý spolu s manželkou Ann šéfuje Jam Sports Management. Tá Oscara zastupuje.

„Už niekoľko rokov odvádza vynikajúcu prácu,“ rozpovedal sa Webber pre podcast F1 Nation. „Vlani sa stal šampiónom Formuly 3 a aktuálne vedie vo Formule 2. Nikto negarantuje, že získa titul, ale má najviac bodov a jazdu si užíva. Je v skvelej forme.“

„V Alpine sú z Oscara nadšení, nechcú, aby im prekĺzol pomedzi prsty. Chcú si ho zaviazať smerom do budúcna.“

„Dohodnuté to ešte nie je, ale veľmi, veľmi chcú, aby bol Oscar v budúcnosti šťastný. O tom sa s nimi bavíme a o tom rokujeme. Ešte to chvíľu potrvá, ale chalan zatiaľ robí všetko správne,“ hovorí Webber.

Netreba však zabúdať na niekoľko faktorov. Alpine v tomto roku predĺžil kontrakt s Estebanom Oconom o ďalšie tri roky, s Fernandom Alonsom o ďalší rok. Nepredpokladá sa, že by jeden z nich tím v roku 2023 opustil. Piastri tak môže zostať trochu „zaseknutý“ vo vlastnej akadémii. Ďalšou vecou, na ktorú netreba zabúdať, sú pokračujúce špekulácie o odpredaji Sauberu do rúk amerických investorov.

„Sedačka v Alfe Romeo tak nejak koluje a teraz sa hovorí o investícii od Michaela Andrettiho. Je to posledné voľné miesto a určite zaujímavé. No zaslúži si Oscar miesto vo Formule 1? Určite áno a všetci to vieme,“ prehlásil Webber.

Súvisiace články