logo F1online.sk

Ricciardo po vypadnutí v Q1: Máme otvorené všetky možnosti

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 10. 2021

Daniel Ricciardo po sérii vydarených víkendov zažil v Istanbule kvalifikačné sklamanie. Druhýkrát v sezóne vypadol v Q1. Ako však sám priznáva, otvára sa mu tým viacero zaujímavých možností. Môžeme medzi riadkami hľadať aj výmenu komponentov pohonnej jednotky?

McLarenu sa priam natíska možnosť vymeniť Danielovi Ricciardovi pohonnú jednotku a prijať penalizáciu. Medzi štartom zo šestnástej, resp. pätnástej priečky (pri penalizácii Carlosa Sainza), a štartom zo samotného konca poľa zase nie je až taký výrazný rozdiel. McLaren by sa ako jeden zo zákazníkov Mercedesu navyše v prípade Ricciarda zbavil prípadný obáv o spoľahlivosť motora pre zvyšok sezóny.

Daniela Ricciarda sa po kvalifikácii pýtali, čo znamená šestnáste miesto z kvalifikácie pre preteky na trati, kde sa aspoň podľa predpokladov dobre predbieha. „Máme k dispozícii všetky možnosti. Možno to bude celkom vzrušujúce, vracať sa naspäť cez štartové pole. Neviem, či bude predbiehanie ľahké alebo nie, pretože na žiadnej trati to nie je úplne jednoduché. Budem útočiť. Budem mať vzadu zopár ‚kolegov‘, takže verím, že urobíme šou a budeme postupovať poradím nahor,“ skonštatoval skúsený Austrálčan. Je len na našej predstavivosti, či budeme medzi riadkami a v slovách „všetky možnosti“ hľadať aj spomínanú alternatívu výmeny pohonnej jednotky Mercedes.

Vypadnutie v Q1 bolo pochopiteľne pre Ricciarda aj celý tím sklamaním. Doplatil na viacero faktorov. Hneď dve kolá musel vypustiť, pretože v prvom sektore musel spomaliť kvôli žltým vlajkám. Na konci na druhej sade mäkkých pneumatík najprv zrýchlil na ôsme miesto, no postupne sa prepadal poradím, keď ho odsúvali piloti, ktorí profitovali z lepšieho načasovania a zlepšujúcej sa trate.

Môže teda za vypadnutie aj chybné načasovanie zo strany tímu? „Skôr som sa dosť trápil na mäkkých pneumatikách. Keď sa trať postupne zlepšuje, vždy sa dá získať nejaký čas. Cieľovú čiaru som prešiel ako ôsmy, a na konci som bol šestnásty, čiže v takýchto podmienkach vám pomôže byť na trati medzi poslednými. Na druhej strane, bolo tam riziko napríklad žltej vlajky, takto som musel vypustiť dve kolá, čo ma vyvádzalo z rytmu. Viac než o načasovaní to bolo o tom, že som sa podobne ako v piatok nevedel dostať do tempa na mäkkej zmesi,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

McLaren tak teda po Soči opäť trochu doplatil na nestále poveternostné podmienky. „Určite som nechcel byť mimo tak skoro. V úvode Q1 to vyzeralo z pohľadu časov celkom dobre, no trať sa zlepšovala, aj keď bola miestami vlhká. Následne sme urobili nejaké zmeny, ktoré pomohli, no neurobili sme dostatočne veľký krok. Asi som nevyriešil svoje starosti s mäkkými pneumatikami. Nehľadám žiadne výhovorky, skrátka som nebol dostatočne rýchly.“

Súvisiace články