logo F1online.sk

Schumacher fantastickým kolom dostal Haas do Q2: Som veľmi šťastný

Mick Schumacher
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 10. 2021

Jeden z hrdinov tureckej kvalifikácie. Mick Schumacher pretlačil svoj výkonnostne poddimenzovaný Haas do Q2 po druhýkrát v sezóne. Prvýkrát sa mu to podarilo vo Francúzsku, kde však havaroval, takže sa druhej časti kvalifikácie zúčastniť nemohol. Dnes sa mu to už podarilo a z Turecka si odvezie skalpy takých borcov ako Daniel Ricciardo či Sebastian Vettel.

Jeho záverečný pokus v Q1 mal hodnotu 1:25.555s, čo bol rýchlejší čas než zajazdili napríklad Ricciardo či Vettel. Schumacherovi sa tak v slabom Haase podaril ďalší husársky kúsok a po kvalifikácii sa doširoka usmieval popod rúško.

„Bolo to skvelé. Jazdiť v týchto zložitých podmienkach bola zábava. Užíval som si to, čo viem v živote robiť najlepšie – jazdiť. Ako tím sme urobili správne rozhodnutia v správnom čase,“ pochvaľoval si usmiaty Mick Schumacher, ktorý na tomto okruhu jazdil vôbec prvýkrát v kariére.

„Už od prvého tréningu to šlo dobre, na tejto trati som mal od začiatku veľmi dobrý pocit. Som veľmi šťastný,“ dodal nemecký mladík.

V Q2 mu to aj kvôli žltým vlajkám až tak nevyšlo, hoci zajazdený čas 1:25.2s určite nie je na zahodenie.

„Takéto veci sa stávajú. Ak čakáte do posledného kola, tak sa to môže stať. Som veľmi rád, že sme sa Q2 mohli zúčastniť a vyjsť na trať, ale možno sme ešte mali tú desatinku alebo dve, ktoré nám chýbali na Georgea,“ povedal Mick, ktorý napokon odštartuje zo štrnásteho miesta.

„Snáď budeme schopní sa ešte posunúť vpred. Zabodovať by bol samozrejme sen, uvidíme, či ho dokážeme priblížiť realite. Určite však všetko dobre zanalyzujeme a zistíme, čo môžeme v nedeľu urobiť,“ dodal Schumacher.

Ten nechal tímového kolegu Nikitu Mazepina opäť veľmi, veľmi ďaleko za sebou. Rodák z Moskvy dostal v Belgicku vytúžené nové šasi, no ani s jeho pomocou nedokáže Schumachera ohroziť. V tureckej kvalifikácii sa Mazepin veľakrát „nezmestil“ na trať a obzvlášť veľký problém mu robila prvá zákruta. Finálnu stratu takmer troch sekúnd si do vitrínky určite nedá.

„Priľnavosť bola na väčšine trate dostatočná na suché pneumatiky. Prvá zákruta ma nachytala. Zastavili sme pre čerstvé gumy a nebol som si istý, kde na to môžem tlačiť a ako na to mám tlačiť. Potreboval som kolo a aj som ho zajazdil, ale nestačilo to,“ povedal po kvalifikácii Mazepin, ktorý pred novinármi ťažko hľadal slová, ale ani sa na nič nevyhováral.

„Neurobil som dnes dosť dobrú prácu,“ uzavrel Nikita.