logo F1online.sk

Príde mi to ako nová trať, hovorí Norris o upravenom povrchu v Turecku

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 10. 2021

Lando Norris si prvýkrát od sklamania v Soči sadol do svojho McLarenu MCL35M, a okamžite dal zabudnúť na trpké pocity. V piatok sa na trati v Istanbule cítil dobre a v oboch tréningoch atakoval najužšiu špičku. Smerom do ďalšieho priebehu víkendu vidí Lando pre McLaren zaujímavé príležitosti.

Lando v piatok odjazdil celkom 50 kôl, v FP1 obsadil siedmu priečku, v FP2 šiestu. V druhom tréningu sa čo sa týka času priblížil k čelu, na prvého Hamiltona stratil niečo málo cez sedem desatín sekundy. „Je dobré byť späť v aute a opäť jazdiť. Mám za sebou solídny piatok. Urobil som aj pár chýb, no o tom sú piatky. Venovali sme sa hľadaniu nastavenia, využili sme extra sadu pneumatík, a celkovo sme skúšali trochu viac vecí ako obvykle. Bol to dobrý štart do víkendu,“ povedal Lando Norris.

Trať v Istanbule prešla od minulého roka vítanou zmenou. Povrch okruhu už vďaka úpravám nie je taký klzký ako pred rokom, a piloti na to môžu poriadne zatlačiť. Časy sú výrazne rýchlejšie než v roku 2020.

„Príde mi to ako úplne iná trať než pred rokom. Sme o 5-6 sekúnd rýchlejší, čo je skvelé. Myslím si, že sme dnes nazbierali dostatok poznatkov pri príprave na kvalifikáciu a preteky. Takýto piatok sme presne potrebovali. V sobotu sa pokúsime byť ešte lepší a rýchlejší,“ skonštatoval pilot McLarenu.

V Turecku máme aj o stupeň mäkšie pneumatiky než pred rokom. Lando poukázal na zaujímavú skutočnosť, ktorá môže ovplyvniť ďalší priebeh víkendu. „Mäkké pneumatiky (C4) sú najrýchlejšie, no nie je ľahké poskladať kolo dokopy. Zdá sa mi však, že rozdiel medzi strednou (C3) a mäkkou zmesou nie je taký výrazný ako na iných okruhoch. Možno nám to prinesie viac možností skúsiť v kvalifikácii či v pretekoch niečo iné.“

Piatkové jazdy pomohli Landovi Norrisovi zabudnúť na sklamanie zo Soči. „Po zlom víkende vám to príde ako večnosť, kým si opäť sadnete do auta. Pomohlo mi, že som dnes opäť jazdil. Samozrejme, Soči nám možno príde na um počas brífingov, avšak v zmysle toho, že sme sa tam niečo naučili. Som nadšený, že sme späť,“ vyhlásil 21-ročný rodák z Bristolu.

V sobotu existuje hrozba dažďa, ktorý by mohol ovplyvniť kvalifikáciu. Pre McLaren sa celkovo pri penalizáciách pre Lewisa Hamiltona a Carlosa Sainza otvárajú zaujímavé možnosti. Keď sa reportérka F1 pýtala Landa Norrisa na počasie, spomenula, že mu to v poslednej dobe išlo v daždi dobre. Na Landovej tvári sa mihol trpký úsmev, pretože ako vieme, pršalo aj na konci v Soči, kde to Landovi nesadlo. Na vode mu to však inak ide výborne.

„Uvidíme, ako sa počasie vyvinie. Môžeme len čakať. Dnes sme urobili maximum, čo sa dalo. Ak bude mokro, bude to výzva, no v poslednej dobe mi to v kvalifikáciách na mokrej trati išlo celkom dobre,“ uzavrel Lando Norris.