logo F1online.sk

V Turecku môžeme medziročne zrýchliť až o päť sekúnd, myslí si Ricciardo

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 10. 2021

Minuloročné Turecko ponúklo parádnu šou, mnohí piloti sa však sťažovali, že to bola skôr lotéria než skutočné pretekanie. Nový povrch bol totiž nesmierne klzký aj na suchu, a keď sa k tomu pridal dážď, vyzeralo to, akoby sa monoposty šmýkali na ľade. Daniel Ricciardo očakáva, že tento rok to bude iné.

Organizátori totiž pracovali na zdrsnení celého povrchu. Trať bola otryskaná vodným lúčom, a mala by poskytnúť pilotom viac priľnavosti.

„Lepší grip môže priniesť zrýchlenie o štyri či päť sekúnd na kolo. Budeme pripravení na čokoľvek,“ myslí si Daniel Ricciardo. Zmeny na povrchu trate môžu znamenať, že minuloročné dáta tímov nebudú mať takú výpovednú hodnotu. Sčasti prichádzame na novú trať, čo môže vždy priniesť prekvapenia.

„Pozriem si nejaké onboardy z minulého roka a prejdem si naše dáta. Rovnako som si zajazdil v simulátore. Myslím si, že som pripravený podobne ako na iných tratiach. Trať v Turecku sa mi skutočne páči. Podmienky minulý rok neumožňovali, aby sme sa do toho poriadne zahryzli. Teším sa, že sa sem vraciame a predpokladám, že zažijeme aj lepšie podmienky,“ uvažuje pilot McLarenu. Predpoveď avizuje na sobotu i nedeľu možnosť dažďa, zrážkové úhrny by však mali byť veľmi malé a nemali by ovplyvniť priebeh ako napríklad pred rokom, keď sme v Istanbule v kvalifikácii a pretekoch ani nevideli v akcii suché pneumatiky.

Daniel Ricciardo pred rokom získal v Turecku bod za desiatu priečku. „Cítim sa dobre. Od letnej prestávky som odjazdil niekoľko vydarených pretekov, takže všetko je v poriadku,“ vyhlásil skúsený Austrálčan, ktorý čelil otázke, či McLaren môže opäť na čele ponaháňať Red Bull s Mercedesom, alebo prípadne aj ovplyvniť majstrovskú bitku medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom.

„Na čelných priečkach sme naozaj čoraz častejšie. Lando tam je prakticky celý rok, a aj v mojom podaní to v poslednej dobe vyzerá sľubnejšie. Stále to však závisí skôr okruh od okruhu. Nemyslím si, že sme všade vo všeobecnosti takí silní. Avšak tam, kde sme dobrí, môžeme atakovať aj dva najlepšie tímy,“ uzavrel Daniel Ricciardo.