logo F1online.sk

Vettel a Ricciardo o novom kalendári: Pamätajme aj na ľudí!

Mechanici Red Bullu sedia na pneumatikách Pirelli
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2021

Kalendár Formuly 1 pre rok 2021 má 22 pretekov, čo je nový historický rekord. Vedenie však avizuje, že v budúcom roku by sme ho mali zlomiť 23 podujatiami. Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo sa preto obávajú toho, aký to bude mať dopad na ľudí, ktorí pracujú v kráľovnej motoršportu.

A obavy sú namieste. Výkonný riaditeľ F1 Stefano Domenicali pred pár dňami prezradil, že budúca sezóna sa má skončiť ešte skôr ako tohtoročná, a to i napriek tomu, že budeme mať o jedny preteky viac. Vyzerá to preto tak, že sa ďalším pretekovým trojičkám nevyhneme. Apely šéfov tímov či jazdcov, ktorí vedenie žiadajú o to, aby sa Formula 1 trojičkám vyhla, zostávajú nevyslyšané. Či najnovšie vyjadrenia Sebastiana Vettela a Daniela Ricciarda nejako pohnú majiteľmi, si azda domyslíte aj sami. Oni to i napriek tomu vytrvalo skúšajú.

“Nesmieme zabudnúť na to, že sme skupina ľudí, ktorí cestujú po svete. Viete si to zrátať,” vysvetľuje Sebastian Vettel. “Ak máme v roku 52 víkendov, na 23 z nich máme preteky a pár mesiacov v roku nevieme na niektorých miestach zorganizovať preteky, tak nám z toho vznikne dosť intenzívna sezóna.”

“Cieľom by malo byť to, že sezónu odjazdíme udržateľne, nie iba z environmentálneho pohľadu, ale tiež s prihliadnutím na ľudí. Pracuje tu veľa ľudí a víkend je oveľa dlhší ako sobota a nedeľa, ktorú vidíme v televízii. Myslím si, že my piloti sme na tom ešte dobre,” poznamenal štvornásobný majster sveta.

Pred víkendom v Turecku jeden z inžinierov Red Bullu vysvetlil, ako v skutočnosti vyzerá harmonogram zamestnanca formulového tímu počas pretekovej trojičky. Ide o trojtýždňový nátresk desať-, dvanásť- alebo štrnásťhodinových smien pretkaný leteckými presunmi. Kontakt s rodinou je minimálny.

Podľa Vettela je dôležité, aby sa Formula 1 postarala aj o to, že “títo ľudia budú mať aj mimo svojej práce normálny život”. “Väčšina z nich, či už sú to inžinieri, mechanici alebo zamestnanci tímu, majú rodiny a deti, o ktoré sa chcú starať. Musíme si preto pozorne vybrať, o čo nám ide.”

Daniel Ricciardo vlastnú rodinu ešte nemá, no s Vettelom v plnej miere súhlasí. Aj on v tíme cíti, že na inžinierov a mechanikov v niektorých chvíľach doľahne odlúčenie od rodiny. Ak by bol kalendár lepšie navrhnutý, takýchto okamihov by bolo menej. Dovtedy členom tímu nezostáva iné, len jeden druhého podporiť.

“Pre tím je veľmi dôležité, aby jeho členovia mali veľmi blízke vzťahy,” myslí si Daniel Ricciardo. “Keď sme dlhý čas preč od rodín, najmä počas pretekových trojičiek, tak sa potrebujete spoľahnúť na svojich kolegov, že vám pomôžu, ak pocítite smútok, zacnie sa vám za domovom.”

“Naozaj dúfam, že sa v budúcom roku začne otvárať svet a budeme môcť interagovať s tímom. Nie iba na trati, chceme chodiť na podujatia, na večere — mať počas súťažných víkendov nejaký sociálny život aj mimo padoku nám pomôže prekonať ten víkend. Je dôležité vypnúť a trochu uvoľniť ten stres spojený s cestovaním, smútkom za domovom a podobne,” doplnil.

Súvisiace články