logo F1online.sk

Norris si myslí, že jazda s novými autami už nebude taká príjemná

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Ladislav Király
Ladislav Király5. 10. 2021

Tímy Formuly 1 usilovne pracujú na nových monopostoch pripravovaných pre rok 2022. Budú celkom iné ako súčasné a ich cieľom je postarať sa o možnosť omnoho bližšej jazdy za súpermi a súčasne o ľahšie predbiehanie.

Lando Norris si už toto auto vyskúšal na simulátore a spozoroval, že pri novej aerodynamike, výraznom obmedzení prítlaku a s novými pneumatikami bude jeho ovládanie náročnejšie.

„Pre jazdu je to celkom iné auto,“ uviedol Norris pre Autosport. „Istým spôsobom to nebude také príjemné ako v tejto sezóne. Dúfam však, že to isté platí aj o všetkých ostatných tímoch. Uvidíme. V tejto chvíli nemá význam pokúšať sa myslieť na to, či bude úžasné alebo hrozné. Všetci potrebujeme odviesť najlepšiu možnú prácu a dúfajme, že do predsezónnych testov vstúpime s dobrým autom.“

Spoločnosť Liberty Media, ktorá vlastní Formulu 1, predstavila koncept budúcoročného auta počas britského súťažného víkendu. McLaren ešte nie je vo fáze výroby auta a v súčasnej dobe v podstate len neustále mení pripravované náčrty. O nových pravidlách sa učí nové a nové veci a prispôsobuje sa im.

„Jediné auto, ktoré sme videli, bolo to v Silverstone. To, ktoré máme v továrni, vlastne autom ešte nie je. Je to len kresba. Nemyslím si, že ho uvidíme v priebehu najbližších mesiacov a možno ho uvidíme až v budúcom roku.“

„Už sme videli nejaké kresby a návrhy dizajnu pre budúcu sezónu, ale každý týždeň pribúda niečo nové a niečo odlišné. Meníme veľa vecí. Toto je doba, keď je každý týždeň ľahké robiť zmeny a vďaka tomu robiť auto rýchlejším a rýchlejším,“ skonštatoval Angličan.

K situácii sa vyjadril aj Fernando Alonso z tímu Alpine. Ten očakáva, že blížiaca sa zima bude možno najintenzívnejšia, akú počas svojej kariéry v F1 zažil.

„Čaká nás tvrdá práca, prípadne tvrdšia ako počas ostatných zím,“ uviedol Španiel. „Na simulátore budeme musieť s ľuďmi z tímu stráviť viac času, ako inokedy.“