logo F1online.skF1online.sk

Norris sa priznal k duševným problémom a depresii počas svojej prvej sezóny v F1

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 10. 2021

Lando Norris získal počas svojich troch rokov vo Formule 1 povesť zábavného a usmievavého chalana. Za všetkou tou srandou a pozlátkom sa však skrýva drsný život pilota Formuly 1, ktorý je plný tlaku a očakávaní. Pripomíname, že Norris vstúpil do Formuly 1 iba ako devätnásťročný tínedžer.

Vysporiadať sa so všetkým, čo so sebou nesie Formula 1, nie je nič jednoduché. Tlak, pozornosť a očakávania sú skrátka ohromné. Lando sa vo svojej nováčikovskej sezóne stal známy ako večne usmiaty srandista, no realita života na pozadí tejto zábavy bola omnoho drsnejšia.

„Podľa mňa si ľudia z pohľadu na televíziu neuvedomujú mnohé veci, ktorými si jazdec prechádza,“ povedal Norris v rozhovore pre ITV. „Je to trochu škoda. Aj keď dnes už máme viacero programov, ktoré vám ukážu, aký je život jazdca za oponou a s akým tlakom a stresom sa musí vysporiadať.“

„Do Formuly 1 som sa dostal ako devätnásťročný. Sleduje vás tam mnoho párov očí. Vyrovnať sa so všetkými týmito vecami na mňa malo dopad,“ dodal Norris.

Schopnosť vysporiadať sa s tlakom patrí k najdôležitejším vlastnostiam pretekárskeho jazdca. Aj sám Lando priznal, že vo svojom prvom roku mal veľké obavy, aby nič nepokazil a nezahodil svoju veľkú príležitosť.

„Bol to taký pocit, že som nevedel, čo bude ďalej. Ak sa niečo pokazí, ak nebudem podávať dobré výkony, čo sa stane? Aké to bude mať následky? Budem vo Formule 1 aj o rok? A ak nie, čo budem robiť ďalej? Nie som zase až taký dobrý v ďalších oblastiach života,“ hovorí Norris.

„Cítil som sa deprimovaný a častokrát po zlom víkende myslel na to, či som na Formulu 1 dosť dobrý. V priebehu sezóny sa to začne nabaľovať a keď sa k tomu pridajú sociálne siete, začne vám to ubližovať,“ dodal britský mladík.

Ako sa s niečím takým dokáže devätnásťročný tínedžer vysporiadať? Najdôležitejšia je vraj podpora tímu a práca s mentálnymi trénermi.

„Organizácia Mind patrí k našim partnerom. Neskutočne mi pomohli, taktiež mnohí ľudia v McLarene. Rozprávať sa s ľuďmi v McLarene, ľuďmi v mojom okolí, mojim priateľmi a ďalšími, ktorým dôverujem, mi veľmi pomohlo. Som teraz omnoho šťastnejší a užívam si všetko, čo robím,“ dodal Norris.

Súvisiace články

Diskusia