logo F1online.sk

Vettel o kolízii so Strollom: Asi nedorozumenie

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2021

Nechýbalo veľa a Aston Martin sa mohol z finálovej časti Veľkej ceny Ruska vyradiť aj sám. Keď sa Sebastian Vettel na vlhkej trati pokúšal predbehnúť Lancea Strolla, dvojica sa dotkla. Nemecký pretekár to pripisuje nedorozumeniu medzi tímovými kolegami.

Ešte v 46. kole, teda krátko pred tým, ako sa začal obrovský chaos spojený s dažďom, boli Lance Stroll a Sebastian Vettel zoradení na deviatej a desiatej priečke. Vtom začalo kropiť a na vlhkej trati sa lepšie darilo Sebastianovi Vettelovi, ktorý začal sťahovať svojho kolegu a pred jedenástou zákrutou sa ho pokúsil predbehnúť.

Stroll ho však postupne zatváral a zatváral. Nasledoval kontakt, z ktorého, našťastie, obaja vyviazli bez následkov. “Asi to bolo len nedorozumenie,” zamyslel sa Sebastian Vettel po pretekoch. “Nie som si istý, myslím si, že ma nevidel. Pravdepodobne ma tam ani nečakal. Našťastie sa nič nestalo, nanešťastie sme obaja skončili mimo bodov.”

Lance Stroll neskôr prezradil, že ho príliš rozptýlili zhoršujúce sa podmienky na trati a situáciu v spätných zrkadlách nesledoval tak dôkladne, ako by zrejme mal. “Začalo to byť veľmi klzké. Sebastiana som vedľa seba nevidel,” priznal.

V tejto chvíli Sebastian Vettel ešte stále bojoval o majstrovské body. Podobne ako McLaren a Lando Norris sa však rozhodol zariskovať a zostať na trati dlhšie než ostatní, čo v konečnom dôsledku bola chyba.

“Mal som pocit, že je to tak 50 na 50, či by sme mali zastaviť po intermediálky. Mali sme pocit, že dážď zostane len taký ľahký, tak sme zostali vonku. Potom však začal silnieť a to nás zaskočilo,” pokračuje Vettel.

Aston Martin si svoju chybu uvedomil o jedno kolo skôr ako McLaren. “Nakoniec sme museli zamieriť do boxov a nasadiť intermediálky, no to sme sa už prepadli poradím. Keď sa tak neskoro v pretekoch objaví dážď, môže to pre vás znamenať obrovskú príležitosť, ale tentoraz to nevypálilo v náš prospech.”