logo F1online.sk

Damon Hill kritizuje Bottasovu vlažnú obranu: To bol takmer darček Verstappenovi

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2021

Valtteri Bottas v nedeľu síce skončil na piatej priečke, ale určite nemôžeme povedať, že by svojou jazdou niekoho ohúril. Najviac zamrzel jeho súboj s Maxom Verstappenom, ktorý sa súbojom ani nedá nazvať. Damon Hill si práve za tento moment vzal Bottasa na paškál. Nerozumie, prečo Fín tak lacno prenechal svoju pozíciu súperovi.

Výmena spaľovacieho motora, turba a jednotky MGU-H odsunula Valtteriho Bottasa na šestnástu priečku. Max Verstappen však štartoval až dvadsiaty. Čakalo sa teda, že Mercedesom sa podarí dôjsť do cieľa s oboma monopostmi pred Maxom Verstappenom, pričom to mal byť práve Fín, kto mal Hamiltonovho rivala držať za sebou. Dlho sa mu to však nedarilo. Verstappen sa cez neho prehnal už v šiestom kole, keď spoločne prichádzali do trinástej zákruty. Bottas sa ani nebránil.

“Nemôžete prehliadnuť fakt, že chlapík, ktorý skončil druhý, vyštartoval do pretekov za ním, a jeho kolega vyhral preteky,” pustil sa do Valtteriho Bottasa majster sveta z roku 1996 Damon Hill. “Od Valtteriho sme v pretekoch čakali, že sa bude trochu brániť a zabojuje za Mercedes proti Red Bullu a Maxovi Verstappenovi, ale vyzeralo to tak, že ho skrátka pustil pred seba.”

“Možno sa len nechcel dostať do žiadnych problémov. Nevyzeralo to tak, že by vôbec pretekal. Bol to takmer darček Maxovi,” vyhlásil 61-ročný Brit, ktorý aj tento víkend hodnotil výkony pretekárov v rámci tímu Sky Sports.

A čo na svoju obranu povedal Valtteri Bottas? “Naozaj som ho nevidel prichádzať. Budem sa na to musieť pozrieť, ale on sa dostával cez štartové pole oveľa ľahšie ako ja,” uviedol v zóne pre novinárov.

Na celom jeho nedeľnom predstavení je horšie to, že aj keby sme si odmysleli súboj s Maxom Verstappenom, tak by podľa školského známkovania dostal najskôr päťku. Keby v posledných kolách nezačalo pršať, pravdepodobne by skončil na štrnástej priečke, na ktorej tápal krátko pred príchodom dažďa.

“Myslel som si, že budeme jasne ľahšie postupovať, ale keď som nasledoval iné monoposty, tak v istých zákrutách som mal nedotáčavé auto. A preto som nemohol jazdiť za nimi. Bol som trochu zahnaný do kúta,” ponosoval sa Bottas.

Fín nakoniec uznal, že mu preteky “zachránili” nebesá, hoci musel zastaviť o jedno kolo neskôr, ako si pôvodne želal. “To bolo v skutočnosti kľúčové — kedy zastaviť. Požiadal som o zastávku o kolo skôr, ale tím asi nebol pripravený.”

“Takže som musel odjazdiť ešte jedno kolo a potom zastaviť. Aj tak som bol však jedným z prvých, ktorí zastavili, čiže to bolo dobré. Myslím si, že tá situácia na konci nám zachránila preteky, pretože dostať sa cez pole bolo naozaj ťažké, skutočne som sa trápil. Nebol to ľahký deň,” zhodnotil nedeľu v Soči Bottas.

Súvisiace články