logo F1online.sk

Capito: Albonov príchod neznamená začiatok spolupráce s Red Bullom

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Príchod Alexa Albona ako zástupcu akadémie Red Bullu do Williamsu otvoril dvere špekuláciám, či by Red Bull nemohol do budúcna začať spolupracovať so stajňou z Wokingu. Jost Capito to v piatok v Soči rázne odmietol s tým, že Red Bull bude v budúcej sezóne Albona podporovať čisto len ako sponzor.

Vo všeobecnosti sa totižto očakáva, že Alex Albon bude vo Williamse jazdiť v kombinéze s logom Red Bullu, ktoré sa môže objaviť dokonca i na monopostoch britskej stajne podobne, ako Carlosa Sainza sprevádza sponzor Estrella Galicia.

To však neznamená, že sa prehlbuje spolupráca Williamsu a Red Bullu, upozorňuje šéf stajne Jost Capito. “Je stopercentným jazdcom Williamsu so žiadnou zmluvou s Red Bullom,” ozrejmil. “Jeho osobným sponzorom bol počas celej kariéry Red Bull Thailand. A má právo mať osobného sponzora. Tým pádom si Red Bull ponechá ako svojho partnera. To však nie je spojenie Red Bullu a Williamsu.”

Red Bull so svojou pohonnou jednotkou začína byť atraktívny aj pre ďalších zákazníkov a vôbec nevylučuje, že by v budúcnosti mohol dodávať pohonné jednotky či nejako spolupracovať s Williamsom. Tak skoro sa však status quo meniť nebude. Williams s Mercedesom podpísal zmluvu až do roku 2025.

Pre Alexa Albona by bolo lepšie, keby sa ocitol v tíme, ktorý je na Red Bull o čosi pevnejšie naviazaný ako Williams pod patronátom Mercedesu. Znamená to preňho totiž, že v tejto sezóne má pri svojej príprave ruky zviazané; pilotom Williamsu bude až o rok. Mercedes určite nechce, aby sa motal okolo jeho techniky pred začiatkom tohto obdobia.

“Stále pracuje pre Red Bull, sedí v ich simulátore a plní ich úlohy,” pokračuje Capito na margo Albonových možností, ako sa pripraviť. “Jeho zmluva sa končí na konci roka, takže keď sa s ním o niečom bavíme, je to skôr o osobných veciach. Nie sú to technické záležitosti, to jasne oddeľujeme. A je to správne.”

“Po posledných pretekoch sa to obyčajne zmení. Zmluva, samozrejme, začne platiť až v januári. Myslím si však, že sa budeme baviť s Red Bullom a spýtame sa ich, či prestane pre nich pracovať po posledných pretekoch. Pretože veľa jazdí na simulátore a stará sa o prípravu na preteky. Ak by skončili po posledných pretekoch, tak sa môže pripojiť ku nám,” dovysvetlil.

Súvisiace články