logo F1online.sk

Alonso sa vracia do Renaultu, Briatore nemá chuť

Fernando Alonso
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2020

Fernando Alonso otvára novú kapitolu svojho života, no dve s takým istým názvom sa už v jeho knihe života nachádzajú. Bude niesť meno Renault. Je možné, že bude jeho poslednou, ktorá sa bude odohrávať vo Formule 1. Bolo by preto symbolické, ak by ju ukončil s človekom, s ktorým svoju formulovú púť aj začal. S Flaviom Briatorem.

Flavio Briatore stál za Alonsovým štartom v sezóne 2001, keď pretekal ešte v Benettone. Nasledovala ročná odmlka a vyhadzov Jensona Buttona, ktorého nahradil práve Fernando Alonso. Vtedy sa začalo črtať plodné partnerstvo, ktoré vyvrcholilo ziskom dvoch majstrovských titulov v rokoch 2005 a 2006.

“Ak to Fernando bude potrebovať, som pripravený mu pomôcť,” ubezpečil v rozhovore pre Gazzetta dello Sport Flavio Briatore, Alonsov dlhoročný priateľ. No pomáhať mu chce len neoficiálnou cestou: “Ja osobne nemám žiadnu túžbu vrátiť sa do Formuly 1.”

Alonso je navyše veľmi schopný pilot, o ktorého pripravenosti na každú situáciu netreba pochybovať. “V porovnaní s časmi, keď bol ešte v McLarene, schudol päť kíl,” prezradil bývalý šéf Renaultu. “Autá sa dnes ovládajú oveľa ľahšie než pred tromi či štyrmi rokmi. Je vysoko motivovaný a fyzicky fit. Dva roky od Formuly 1 sú dobrým detoxom.”

Počas prestávky si Alonso vyskúšal viacero sérií. Objavil sa v IndyCar, vo WEC či na Dakare. Formula 1 mu začala chýbať, hoci v roku 2018 to bol on, kto podal výpoveď. “Nakoniec sme to boli my, kto chcel odísť. McLaren nám ponúkol kontrakt na ďalšie dva roky.”

Dvojnásobnému majstrovi sveta prekážala predovšetkým obrovská nevyrovnanosť výkonov monopostov v štartovom poli. To sa dnes začína meniť, keď sa do stredu poľa prepadá Ferrari. Vpredu je už len Mercedes s Red Bullom, čo sa navyše môže už v roku 2022 zmeniť.

Briatoremu sa v tomto smere páči hlavne Racing Point. Tvrdí, že Alonso s nimi dokonca aj rokoval: “Tento rok majú skvelý monopost a budú schopní zabojovať aj proti Ferrari. Dobrý vzťah máme aj so Strollom, ale Fernando sa chcel vrátiť domov.”

Doma je doma. V Renaulte majú Alonso s Briatorem veľkú podporu, napríklad od šéfa Lucu de Mea, ktorý plne stojí za celým projektom. “Luca nám bude veľmi pomáhať, dôverujem mu. Všetkých bude motivovať a bude predstavovať významný prínos pre celý tím,” dodáva. “Opäť zvíťazíme!”