logo F1online.sk

Red Bull má opciu na Albonove služby pre rok 2023, potvrdil Horner

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2021

Tím Red Bull požehnal zmluvu Alexa Albona s tímom Williams. Britsko-thajský pretekár bol stajňou z Milton Keynes uvoľnený, avšak „červení býci“ prišli po podpise zmluvy so zaujímavým vyhlásením, že Alex „zostáva vo vzťahu s Red Bullom, ktorý mu umožní zvážiť ho ako jednu z možností v budúcnosti“. Čo to znamená nám teraz vysvetlí sám Christian Horner.

Dohoda to bola zložitá. Albon sa už ako bývalý jazdec Red Bullu presúva do Williamsu, ktorému dodáva pohonné jednotky Mercedes. Toto Wolff preto trval na tom, aby sa tieto vzťahy usporiadali. Výsledkom napokon je, že Albon sa stane jazdcom Williamsu, nie jazdcom Red Bullu v službách Williamsu. V Milton Keynes však budú mať na konci roka 2022 na jazdeckom trhu prednosť. Také je teda vysvetlenie statusu Albona ako „budúcej možnosti“ Red Bullu.

„To znamená, že máme s Alexom dobrý vzťah, zostáva prepojený na Red Bull a máme opciu na jeho služby, ak budú v roku 2023 potrebné,“ prehlásil Horner pre F1.com. „Beztak by jeho kontrakt s Red Bullom na konci budúceho roka vypršal, takže sme v podstate ten proces len urýchlili.“

Albon strávil tento rok na „lavičke náhradníkov“, no práce mal a má stále viac ako dosť. Okrem úlohy rezervného pilota taktiež tvrdo pracoval v továrni na simulátore a súťažil v DTM. Po potvrdení jeho prestupu ho však Red Bull zrejme „odstrihne“ od projektu budúcoročného monopostu. Avšak minimálne na základe Hornerových slov to tak nevyzerá.

„Za oponou odviedol skvelú prácu, tiež bol intenzívne zapojený do vývoja budúcoročného auta. Aj po podpise zmluvy s Williamsom sa okamžite vrátil do továrne a do neskorého večera odpracoval svoje hodiny,“ hovorí Horner.

„Do konca roka budeme tvrdo pracovať. Bolo to skrátka šialené množstvo hodín, ktoré strávil na simulátore. Má podiel na tom, čo sme v tomto roku dosiahli na trati. Veľmi ma zaujal spôsob, akým svoju novú rolu prijal, keď sa to vlani v Abú Zabí dozvedel. Je to tiež dôvod, prečo sme mu veľmi chceli pomôcť získať späť miesto vo Formule 1.“

„Jeho prínos nám bude v budúcom roku veľmi chýbať, ale máme Jüriho Vipsa a Liama Lawsona, ktorí odvádzajú skvelú prácu. Pod zmluvou tiež je Sébastien Buemi a Jake Dennis takisto odviedol kus dobrej roboty. Náš simulačný tím teda stále má hĺbku aj silu,“ dodal Horner.

Súvisiace články