logo F1online.sk

Norris je spokojný, má nápad na zatraktívnenie šprintu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 9. 2021

Lando Norris do pretekov odštartuje zo skvelého tretieho miesta po tom, čo v pomerne málo vzrušujúcom šprinte za sebou udržal Lewisa Hamiltona. Britský pilot je so svojím výsledkom spokojný, no zároveň prichádza s nápadom, ako v šprinte priniesť fanúšikom viac zábavy.

McLaren sa v Monze zameral na maximálnu rýchlosť na rovinkách, a do šprintu zvolil mäkkú zmes pneumatík, pričom ostatní v TOP10 štartovali na strednej zmesi. Toto rozhodnutie sa ukázalo ako správne, a možno aj vďaka tomu Lando počas 18 kôl odolal tlaku Lewisa Hamiltona.

„Rozhodnutie štartovať na mäkkej zmesi bolo správne. V šprinte je to o pomere risku a zisku. My môžeme zariskovať, kým Mercedes či Red Bull musia byť opatrnejší. Môžeme z toho profitovať,“ povedal Lando Norris, ktorý sa tešil aj z výsledku Daniela Ricciarda. Piloti McLarenu sú počas víkendu v Monze mimoriadne blízko pri sebe.

„Navzájom sa s Danielom ťaháme dopredu. Dnes pre tím získal jeden bod, ktorý môže byť pre nás ešte cenný. Je pre mňa ľahšie, keď viem, že je môj tímový kolega hneď pri mne. Otvára nám to strategické možnosti, spoločne môžeme zadržať našich súperov, alebo naopak na nich zaútočiť. Dnešok si Daniel zaslúžil, celý víkend jazdí skvele,“ vyhlásil aktuálne štvrtý muž Pohára jazdcov.

Lando Norris mal na štarte dobrý odpich, trochu sa však zasekol za Lewisom Hamiltonom, ktorý ho vytlačil na pravú stranu trate k boxovému múriku. „Nebolo zase také zlé blížiť sa k múru, no keď sa začala blížiť tráva, tak som nevedel, čo sa presne stane. Ešte predtým, než ma Lewis vytlačil, som voči nemu získal pozíciu, takže som bol pred ním. Nemal som však nikoho pred sebou, takže sa cezo mňa dostali Daniel i Pierre (Gasly). Získal som jedno miesto cez Lewisa, no stratil som voči iným,“ pokračoval 21-ročný rodák z Bristolu, ktorý však štart nemusel priveľmi ľutovať, pretože Gasly následne skončil v bariérach.

Bude McLaren schopný aj v pretekoch udržať za sebou Lewisa Hamiltona? „Oproti Mercedesu sme výrazne pomalší a Lewis ma v nejakom okamihu predbehne. Počas 18 kôl môžete totálne žmýkať pneumatiky a robiť čokoľvek, aby ste si udržali pozíciu. Neviem, či to budem schopný robiť počas 40 či 45 kôl. Budem sa snažiť vydržať čo najdlhšie a uvidíme, čo sa v nedeľu stane.“

Druhý kvalifikačný šprint okrem štartu nepriniesol veľa vzrušujúcich okamihov. Lando Norris prišiel so zaujímavou myšlienkou, ako tento koncept divácky zatraktívniť.

„Aj keď sme na to neustále tlačili, tak ani na najmäkšej zmesi sme nevideli veľkú degradáciu, takže sa toho veľa nestalo. V nedeľu uvidíme veľa pretekania, pretože pneumatiky začnú odchádzať, a stratégie zohrajú väčšiu úlohu než samotné súboje na trati,“ zamyslel sa mladý Brit, ktorý by v šprintoch nasadil čo najmäkšie zmesi pneumatík. „Ak by sme mali v šprinte extrémne hypermäkké pneumatiky, ktoré by sme museli viac manažovať, potom by sme videli viac akcie,“ uzavrel.