logo F1online.sk

Albonovo spojenie s Red Bullom Wolffovi neprekáža, spolieha sa na mlčanlivosť

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2021

Alex Albon bude od budúcej sezóny pôsobiť vo Williamse. Vo svojom aute tým pádom bude mať pohonnú jednotku Mercedes a dozvie sa o nej kopu informácií zo zákulisia, ku ktorým by sa určite chcel dostať jeho súčasný zamestnávateľ Red Bull. Totovi Wolffovi však už takýto scenár nerobí starosti. Albon podpísal zmluvu, v ktorej sa zaviazal k absolútnej mlčanlivosti.

Keď Toto Wolff pred týždňom oznámil, že s Albonovým príchodom do Williamsu nebude mať problém, pokiaľ odíde z rodiny Red Bullu, sa obavy šéfa Mercedesu dali pochopiť. Napokon však celá vec dopadla inak; Albon zamieril do Williamsu bez toho, aby musel preťať všetky väzby na červených býkov. Nestane sa z Brita dvojitý agent?

V Mercedese sa toho neboja. Na otázku, či je v zmluve medzi Williamsom a Alexom Albonom zakomponovaná aj klauzula o mlčanlivosti, Toto Wolff odpovedal jasne: “To rozhodne. A počas nasledujúcich dvanástich mesiacov bude v podstate jazdcom Williamsu. To znamená, že v tom čase nebude mať žiadne väzby na Red Bull.” Červení býci teda naňho počas najbližšieho roka nebudú mať dosah. Udržali si len opciu na jeho angažovanie po tomto termíne.

Vedenie Williamsu po podpise Alexa Albona odkázalo, že nie je žiadnym béčkovým tímom Mercedesu, a preto má právo vybrať si pilota podľa seba. Wolff uznáva, že výber jazdeckej dvojice by mal byť skutočne v rukách tímu, a poznamenal, že nemal žiaden úmysel do toho zasahovať, či snažiť sa zablokovať Albona, aby do Williamsu mohol zamieriť Nyck de Vries.

“Nie, vždy rešpektujeme právo tímu vybrať si svojich jazdcov. Ja som bol vo Williamse a nechcel som, aby niekto zasahoval do nášho rozhodnutia ohľadom jazdcov,” spomína Wolff na jeho roky v Grove. “A rovnako nám zo zmlúv neplynú žiadne práva, ktoré by sme mohli uplatniť alebo uplatnili, pretože si nemyslím, že je správne miešať sa do rozhodnutí tímu ohľadom jazdcov. Bodka.”

“Pre nás bolo dôležité, aby v prípade príchodu jazdca od iného dodávateľa pohonných jednotiek boli v zmluve zakotvené veľmi prísne a jasné klauzuly o mlčanlivosti ohľadom duševného vlastníctva,” zdôraznil šéf Mercedesu. “S Williamsom sme v harmónii. Oni presne vedia, čo tým sledujeme a čo treba chrániť. Úprimne plne podporujem Alexa Albona, aj keď to nie je moja vec. Zaslúži si byť v F1, je to skvelý chlapík a ja som rád, že je v tom aute.”

Výkonný riaditeľ Williamsu Jost Capito uviedol, že obavy Mercedesu ohľadom mlčanlivosti sa podarilo veľmi rýchlo odstrániť. Zdôraznil, že Alex Albon je pre sezónu 2022 jazdcom, ktorý má záväzky vylúčne voči Williamsu.

“Alex je pre rok 2022 stopercentným pilotom Williamsu, čo rieši mnoho obáv,” vysvetľuje Jost Capito. “Musíme byť otvorení, aby sa piloti mohli chopiť príležitostí, ktoré sa naskytnú, a aby sa tímy mohli rozhodnúť pre jazdcov, o ktorých veria, že sú pre nich tí praví.”

“Myslím si, že potrebujeme väčšiu otvorenosť a slobodu. Ak je jazdec prepustený z nejakého tímu, akceptuje sa, že môže zamieriť do iného. A myslím, že Toto vie, že ak Albon je uvoľnený z kontraktu s Red Bullom, tak nie je jazdcom Red Bullu, ale stopercentným pilotom Williamsu,” doplnil.

Súvisiace články