logo F1online.sk

Nesprávna stratégia, hodiny a takmer kolízia tímových kolegov. Hororová nedeľa Aston Martinu

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 9. 2021

Aston Martinu sa sezóna 2021 pomaly ale isto rozpadá. Tím, ktorý pred začiatkom roka ohlásil ofenzívu na celkové tretie miesto, je aktuálne na siedmom so stratou 31 bodov na šieste AlphaTauri. Stajňa zo Silverstone kopí jednu chybu za druhou a inak tomu nebolo ani v Holandsku.

Lance Stroll a Sebastian Vettel skončili v Zandvoorte na dvanástom, resp. trinástom mieste so stratou dvoch kôl na víťaza. Takmer všetko čo sa mohlo pokaziť, sa aj pokazilo. Tím povolal Sebastiana Vettela do boxov veľmi skoro, dúfal, že v čistom vzduchu sa podarí mohutný undercut na bodovanú desiatku. Nepodaril sa. Seb síce spočiatku získaval, no potom zostal zaseknutý za Haasom Nikitu Mazepina a pohltili ho o kolo rýchlejší pretekári.

Sebastian však mal dobrý silný tretí stint, kedy sa napriek všetkému (vrátane nevynútených hodín v tretej zákrute) dotiahol na Lancea Strolla. Kanaďan, ktorý sa v pretekoch trápil veľmi podobne ako jeho tímový kolega, útok odrazil agresívnym obranným manévrom.

Štvornásobnému šampiónovi po pretekoch veľmi do reči nebolo. „Snažil som sa predbiehať súperov, ale nebolo to ľahké. Veľa som riskoval. Tie hodiny tomu tiež nepomohli. Myslím, že sme mali slušné tempo, ale zostali sme zaseknutí za súpermi a nedokázali sa posunúť.“

„Predbiehanie tu nie je nemožné, ale veľmi náročné. V prvých dvoch stintoch som mal problém posúvať sa vpred. V tom treťom to už bolo omnoho lepšie,“ dodal štvornásobný šampión.

Omnoho lepšie na tom nebol ani jeho tímový kolega Lance Stroll, ktorý sa prakticky celé preteky pozeral do výfuku svojim konkurentom. Ani jemu tak po nedeli nebolo veľmi do reči.

„Celý deň som bol zaseknutý za Williamsom. Myslím, že sme mali celkom dobré tempo, len sme ho nemohli využiť. Musíme sa pozrieť na stratégiu a snáď to nabudúce urobíme inak. Je to skôr taký sobotný okruh, predbiehanie je tu takmer nemožné,“ povedal Stroll.