logo F1online.sk

Norris: Aj bod je lepší než nič

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 9. 2021

Lando Norris síce v Holandsku získal len jediný bod za desiate miesto, napriek tomu bol v cieli pretekov usmiaty. Cítil, že v pretekoch urobil spolu so svojím tímom maximum. Navyše, podobne ako v boji o titul, aj v bitke o tretiu priečku v Pohári konštruktérov je každý bod nesmierne cenný.

Po štarte z trinásteho miesta zvolil Norris štart na strednej zmesi s následným prezutím na tvrdú sadu pneumatík. Aj vďaka pomoci Daniela Ricciarda, ktorý úmyselne spomalil Russella so Strollom, získal Lando pozície k dobru a po pitstopoch poskočil do TOP10.

Dlho jazdil deviaty a zdalo sa, že ešte zaútočí na oba monoposty Alpine, ktoré stíhal na čerstvejších pneumatikách. „Rýchlo som ich dostihol, no v trojsekundovej vzdialenosti mi začali odchádzať pneumatiky a keď som sa priblížil na dve sekundy, tak už som bol úplne zaseknutý. Ťažko sa predbiehalo, potrebovali ste výraznejšiu rýchlostnú výhodu, niečo, ako mal Sergio Pérez voči nám,“ skonštatoval Lando Norris.

Namiesto útoku na Alpine sa Norris v závere skôr bránil voči Pérezovi, ktorý absolvoval posledný stint na čerstvej mäkkej zmesi. V nájazde do 65. kola Pérez zaútočil po vonkajšku prvej zákruty. Lando si bránil vnútornú stopu a nedal súperovi nič zadarmo, až medzi ním a Mexičanom prišlo k pomerne tvrdému kontaktu.

„Celé auto sa otriaslo. Myslel som si, že sa niečo stalo, preto som dal nohu dole z plynu. Pred ďalšou zákrutou som opäť išiel na plyn modliac sa, aby to zavesenie kolesa prežilo. Snažil som sa vrátiť pred Péreza, stratil som však rýchlosť, keď som predtým ubral. Dá sa povedať, že Pérez ma predbehol práve kvôli tomu,“ skonštatoval mladý Brit.

Dvojica Norris-Pérez má spoločnú históriu ešte z Rakúska, kde Lando inkasoval kontroverznú penalizáciu, keď podľa komisárov vytlačil Mexičana z trate. „Nemôžem sa počas celej zákruty pozerať do spätného zrkadla. On musí rešpektovať, že mu to nebudem uľahčovať, a ja si musím uvedomovať, že to bude skúšať po vonkajšku. Myslím si, že som mu nechal dostatok miesta.“

Pre Norrisa to bol v cieli len bod za desiate miesto. „Mám zmiešané pocity. Som sklamaný z desiateho miesta, avšak z trinástej priečky na štarte sme nemohli urobiť oveľa viac. Mali sme dobrú rýchlosť a dobrú stratégiu. Rád by som dosiahol viac, no aj bod je lepší ako nič, takže som spokojný,“ vyhlásil 21-ročný rodák z Bristolu, ktorý uznal, že toto rozhodne nebol víkend McLarenu.

„Ako tím sme sa počas celého víkendu trápili. Museli sme zvoliť abnormálny spôsob riadenia auta, ktorý sa mi nepáčil, aj preto som sa v sobotu trápil. Dnes som sa k tomu postavil inak, a bolo to o niečo lepšie. Táto trať nám nesadla. Verím, že v Monze na tom budeme oveľa lepšie,“ uzavrel Norris.