logo F1online.sk

Wolff si zrazu kladie podmienky. Albon vraj musí opustiť Red Bull

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2021

Príchod Alexa Albona do Williamsu predsa len nebude taký jednoduchý, ako sa po včerajších slovách Tota Wolffa mohlo zdať. V priebehu 24 hodín totižto šéf Mercedesu vyrukoval s novou podmienkou, bez ktorej sa zrejme pilot Red Bullu do továrne v Grove nedostane ani ako turista.

Podľa Christiana Hornera má o služby Alexa Albona záujem Alfa Romeo i Williams, no sám Albon má mať preferenciu pre britský tím. V tomto smere však šéf Red Bullu v piatok vyjadril obavu, že takýto prestup by mohol zablokovať Mercedes.

Mercedes totižto Williamsu dodáva pohonné jednotky, od budúcej sezóny to budú dokonca i prevodovky. Tímy sú pevne prepojené, a tak do jazdeckého zloženia Williamsu má čo-to povedať aj Wolff. A hoci v piatok vyhlásil, že prestup Albona do Williamsu nebude nijak blokovať, dnes mu už začal stavať prekážkovú dráhu.

“Ako som včera povedal o Albonovi, je to pilot, ktorý si zaslúži sedačku vo Formule 1,” načal Toto Wolff v sobotu podvečer. “Ale je ťažké mať stopercentného pilota Red Bullu v aute s pohonnou jednotkou Mercedesu.”

“Rád s ním teda budem pracovať, pokiaľ ho uvoľnia z jeho zmluvy s Red Bullom,” vyslovil svoju podmienku šéf strieborných šípov, ktorý ešte musí nájsť miesto pre Valtteriho Bottasa a v ideálnom prípade aj Nycka de Vriesa.

Valtteri Bottas by sa mal pobiť o sedačku v Alfe Romeo. Meno Nycka de Vriesa bolo skloňované aj v súvislosti s Alfou, no teraz to vyzerá tak, že bude súperiť s Albonom o Williams. “My podporujeme Nycka de Vriesa. Rokuje s Williamsom o sedačke. Na šachovnici je teda ešte veľa figúrok.”

“Ale Nyck je voľný jazdec. Vo Formule E je to pilot továrenského Mercedesu a ja nikdy nebudem stáť Nyckovi v ceste do Formuly 1. Nemáme s ním žiadny manažérsky kontrakt a nemáme ani žiadnu možnosť si ho stiahnuť, takže Nyck môže jazdiť v akomkoľvek tíme bude chcieť,” vysvetlil Wolff.

Christian Horner takýto vývoj avizoval už v piatok. Vyjadril ľútosť nad tým, ak by mal Albon doplatiť na svoje prepojenie s Red Bullom. Zároveň však naznačil, že červení býci sú ochotní na takúto podmienku pristúpiť, ak by to bolo nutné. Alternatívou je len ďalšia sezóna v pozícii rezervného a testovacieho jazdca.

Súvisiace články