logo F1online.sk

Katastrofa. A spôsobil ju Schumacher, hnevá sa Mazepin

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2021

Prvá časť kvalifikácie priniesla vypadnutie Sebastiana Vettela, pod ktoré sa môžu podpísať piloti Haasu. Podľa Nikitu Mazepina je však Mick Schumacher prapríčinou incidentu, za ktorý sa majú obaja dostaviť ku komisárom. Ruský mladík tvrdí, že jeho kolega nerešpektoval internú dohodu.

Sebastian Vettel sa na záver Q1 pokúsil odjazdiť dve rýchle kolá na jednej sade pneumatík. Prvý pokus mu celkom nevyšiel a zo zóny ohrozenia sa tak celkom nevymanil. Trať sa však výrazne zlepšovala, a tak Nemec ešte zostal na trati a po jednom pomalom kole sa pokúsil na to opäť zatlačiť.

Na trati však už v tých chvíľach bola obrovská premávka. Keď Vettel prechádzal druhým a tretím sektorom, muselo sa mu vyhnúť niekoľko áut, no napokon narazil na dvojicu Haasov, z ktorých sa ten druhý zrazu vyklonil priamo Vettelovi do cesty. Aston Martin musel zatiahnuť záchrannú brzdu a zmieriť sa s tým, že do Q2 nepostúpi.

Na prvý pohľad jasná chyba Nikitu Mazepina, ktorý sa mal v zákrute držať na vonkajšku a vyčkať, kým okolo prejde Sebastian Vettel. Rus však zo zablokovania súpera nevinil seba, na paškál si vzal Micka Schumachera.

“Myslel som si, že Mick ma nemá povolené predbehnúť,” uviedol Nikita Mazepin vo vysielačke. “Toto nie je v poriadku, povedali ste, že ma nemá povolené obehnúť.”

Čo sa vlastne stalo? Mick Schumacher sa v úvode kola skutočne predbehol, podľa svojich slov chcel zajazdiť rýchlejšie výjazdové kolo, aby si zohrial pneumatiky. “Rozprávali sme sa o tom s tímom. Prešiel som boxovou uličkou a pneumatiky mi chladli. Zvyčajne teda odjazdím rýchlejšie výjazdové kolo.”

“V tomto prípade šiel Nikita odjazdiť pomalé výjazdové kolo, nuž som požiadal o povolenie ho predbehnúť. Odobrili mi to, tak som to spravil. Dosť skoro,” podotýka. Následne sa Schumacher dostal ešte aj pred Landa Norrisa. V závere kola však Mazepin pridal a dotiahol sa na svojho kolegu.

“Medzi nami bol ešte aj Lando, takže nerozumiem tomu zmätku v poslednej zákrute. Nakoniec to pár vecí pokašľalo každému,” uznal Schumacher s odkazom na Sebastiana Vettela, ktorému sa podľa svojich slov aj ospravedlnil.

Nikita Mazepin medzitým zúril. Po incidente so Sebastianom Vettelom v poslednej zákrute ešte vyčkával, kým ho Vettel predbehne. Pre Rusa to znamenalo, že na svoje posledné kolo nebol pripravený optimálne. A k tomu navyše môže prísť penalizácia.

Sobotňajšiu kvalifikáciu označil ako “katastrofu” a zdôraznil, že to on mal mať na trati výhodnejšiu pozíciu vpredu. “Ja som mal byť prvý, mal som diktovať rýchlosť pre výjazdové kolo a jazdcom okolo, váš kolega vás však vtedy nemôže predbehnúť. Ale stalo sa. Druhýkrát, keď ma predbehol, ma spomalil. Porozprávam sa s tímom o tom, prečo sa to stalo,” hovoril Mazepin v zóne pre novinárov, keď už trochu vychladol.

V predchádzajúcom interview bol ostrejší. Pripomenul, že v minulosti ho tím kritizoval za to, že on predbehol Schumachera, keď mal byť prvý. Teraz sa situácia otočila. Vraj sa už druhýkrát stalo, že mu Schumacher “naschvál dosral posledný pokus v kvalifikácii”.

“Nie som spokojný. Ak to spravíte raz a neviete o tom, tak dobre. Ale ak to spravíte dvakrát, tak je to už naschvál,” vyhlásil následne Mazepin. “Takéto pnutie by v tíme byť nemalo. Nemá to zmysel, som nasraný. Už som tímu svoje povedal a oni súhlasili, takže neviem, čo hovorí druhá strana.”

Schumacher na margo Mazepina dodáva: “Musím sa pozrieť na to, ako to vyzeralo zvonku. Tím bol z toho istotne frustrovaný, ale pokiaľ ide o mňa, tak pokiaľ viem, som všetko urobil správne.”