logo F1online.sk

Solídne popoludnie, povedal po piatku Vettel

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2021

Sebastian Vettel nezačal Veľkú cenu Holandska tak, ako by si predstavoval. V prvom voľnom tréningu musel odstaviť svoj Aston Martin z dôvodu poruchy pohonnej jednotky. Následné odpratávanie trvalo vyše pol hodinu, čo nepripravilo o možnosť jazdiť len štvornásobného majstra sveta, ale celé štartové pole. Vettel napriek tomu ocenil aspoň „solídne“ popoludňajšie jazdy.

V Zandvoorte sme boli v piatok svedkami hneď troch červených vlajok, čo nie je na takomto „novom“ okruhu ideálne. Tímy prišli o viac ako polovicu prvého tréningu, takže v tom druhom museli dobiehať zameškané. Ani ten druhý však neprebiehal úplne hladko.

„Myslím, že to bolo solídne popoludnie,“ povedal po piatku pilot Aston Martinu Sebastian Vettel. „Po udalostiach z prvého tréningu sme pochopiteľne potrebovali dobehnúť zameškané a musel som sa rýchlo dostať do rytmu, ale pomohlo mi, že som tu pred mnohými a mnohými rokmi jazdil. Trať sa až tak veľmi nezmenila, čo je dobrá správa.“

Aston Martin sa aj v Zandvoorte pohyboval v strede štartového poľa. Z výsledkov voľných tréningov sa však po piatku dá vyčítať ešte menej než obvykle. Skutočnosť, že sme videli až tri červené vlajky, výsledky silno ovplyvnila.

„V podstate sme neodjazdili ani jedno rýchle kolo, ale myslím, že v sobotu to bude OK. Sú nejaké drobnosti, ktoré môžeme zlepšiť. Z jazdeckého pohľadu cítim, že to ešte nie je úplne ono. Auto má priestor na zlepšenie, takže by sme mali byť schopní urobiť krok vpred. Verme, že ostatným sa to až tak dobre nepodarí,“ dodal Vettel.

Aston Martin ešte v piatok nevedel povedať, čo sa s motorom Mercedes v útrobách jeho monopostu stalo. Čulo sa však špekulovalo a problém s Vettelovým monopostom by mohol byť podobný ako mal v druhom voľnom tréningu Lewis Hamilton.

„Dôvodom skorého Lewisovho odstúpenia bolo abnormálne správanie olejového systému, ktoré mu v druhom tréningu dovolilo zajazdiť len tri kolá,“ stojí v stanovisku Mercedesu.

„Zatiaľ neviem povedať pravú príčinu. Najdôležitejšie teraz je motor vymeniť, aby sme mohli v druhom tréningu jazdiť,“ povedal v piatok napoludnie šéf tímu Otmar Szafnauer.