logo F1online.sk

Zandvoort žne chvály z každej strany. Jazdci si ho nevedia vynachváliť

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2021

Predbiehať sa tu asi nebude, ale je to nádherná trať. To bolo najčastejšie hodnotenie holandského okruhu Zandvoort pred týmto víkendom. Prvý deň „v dunách“ nás o tom dokonalo presvedčil. Klasický okruh zo starej školy, úzky, kľukatý a kopcovitý. Žiadne výbehové zóny a múry všade naokolo. Zandvoort skutočne nič neodpúšťa a aby toho nebolo málo, organizátori pridali ešte dve klopené zákruty, ktoré sme v kalendári F1 už dlho nemali.

Niet preto divu, že si Holandsko hneď získalo srdcia pilotov. V Zandvoorte cítite adrenalín, cítite tú ohromnú rýchlosť a viete, že na tejto trati sa naozaj oplatí mať „gule“.

„Takých potrebujeme viac,“ prehlásil po piatku Sebastian Vettel. „Klopené zákruty sú skvelé, ale s pozitívnym náklonom, nie negatívnym. Zákruty s negatívnym náklonom (ako napríklad v treťom sektore v Abú Zabí, pozn. red.) sa robia kvôli odtekaniu vody, ale sú veľmi nudné, pretože strácate priľnavosť. Naopak, zákruty s pozitívnym klopením (ako posledná v Zandvoorte, pozn. red.) vyzerajú vzrušujúco a jazda je takisto vzrušujúca.“

Niektorí jazdci majú s týmto okruhom skúsenosti z ich juniorských čias. Avšak dve klopené zákruty, ktoré tu boli pridané, si nevyskúšal takmer nik. Jazdil tu vlastne len Max Verstappen so starým monopostom Red Bullu. Vettel tu pretekal ešte v rokoch 2003 až 2006 s Formulou BMW a Formulou 3.

„Trať sa až tak veľmi nezmenila, čo je dobrá správa. Zmenilo sa len niekoľko vecí a podľa mňa sa zmenili k lepšiemu. S klopenými zákrutami je to naozaj vzrušujúce a nie je úplne jasné, ktorá stopa je tá najrýchlejšia. Zajtra však ešte máme trochu času ju nájsť,“ dodal Vettel, ktorého slová podčiarkli aj ďalší jazdci.

„Epická trať, naozaj fantastická. Vynára sa mi množstvo skvelých spomienok, keď som tu jazdil. Vo Formule 3 to bolo skvelé, ale vo Formule 1 je to naozaj šialené. Tiež tá rýchlosť v siedmej zákrute. Je to ozajstný pretekársky okruh,“ povedal Lewis Hamilton.

„Dúfam, že sa na to dobre pozerá, pretože v aute to je skvelá zábava. Sú tu klopené zákruty a tiež množstvo rozličných typov zákrut. Najmä tú rýchlosť v zákrutách v druhom sektore som si užil,“ povedal Valtteri Bottas.

„Zbožňujem ju,“ prehlásil Carlos Sainz. „Bol to odlišný piatok než máme obvykle. Učili sme sa novú trať, ale tiež skúšali rozličné prejazdy cez zákruty, na ktorých sme nikdy predtým nejazdili. Je to trochu odlišný pocit a odlišný piatok, čo je pri takomto kalendári vždy super.“

„V televízii to klopenie vyzerá vždy menšie než v skutočnosti je. Ak však máte možnosť zažiť to v aute, je to vskutku pozoruhodný pocit. Zvlášť tretia zákruta je dosť šialená a pripomína jazdu na tobogáne. Z jazdeckého pohľadu je to niečo unikátne a naozaj som si to užil,“ povedal Pierre Gasly.

„Jazda na tomto okruhu je úžasný zážitok. Piloti takéto niečo zbožňujú. Trať je zvlnená a klopené zákruty sú skvelá nová skúsenosť. Je rýchly, plynulý a neodpúšťa. Myslím, že presne toto chceme od každého okruhu,“ opísal Zandvoort George Russell.

„Na simulátore necítite to preťaženie. Najmä v sekcii zákrut sedem, osem a deväť točíte neustále doprava, čo dáva zabrať ľavej prednej pneumatike. Po fyzickej stránke to naozaj cítite a táto sekcia je tiež extrémne rýchla,“ povedal Lando Norris.

Súvisiace články