Udeľujú sa body či nie? Podľa výsledkov VC Belgicka piloti odjazdili len jedno kolo | Magazín F1 - F1online.sk

Udeľujú sa body či nie? Podľa výsledkov VC Belgicka piloti odjazdili len jedno kolo

Max Verstappen
zdroj: Red Bull Content Pool

Nedeľné preteky v Spa-Francorchamps sa zmenili na jeden veľký chaos. Všetky tímu usilovne študovali pravidlá, o ktorých sa zistilo, že nie sú napísané celkom jasne a v skutočnosti ani riaditeľstvo pretekov nevie, ako sa veci majú. A polemiky sa neskončili ani po pretekoch. Objavila sa otázka, či by sa mali vôbec udeľovať body za VC Belgicka.

Výsledková listina VC Belgicka eviduje pretekárov v takom poradí, v akom ukončili prvé kolo. Prečo je to tak, keď v skutočnosti zajazdili až tri kolá? Na toto má odpoveď článok 51.14 Športových pravidiel F1, v ktorom sa píše: “Ak šprintovú kvalifikáciu alebo preteky nie je možné reštartovať, výsledky budú určené kolom, ktoré predchádza tomu, v ktorom bol vydaný signál prerušiť šprintovú kvalifikáciu alebo preteky.”

Červené vlajky sa na trati objavili v momente, keď mali monoposty za sebou dve kolá a prvý sektor, čo znamená, že výsledky boli správne zostavené podľa prvého kola. Preto pri menách všetkých pilotov je v kolónke počtu kôl uvedená jednotka.

Pre udelenie polovičných bodov však musí byť splnený článok 6.5. Ten hovorí nasledovné: “Ak sú […] šprintová kvalifikácia alebo preteky pozastavené a nie je možné v nich pokračovať, […] budú udelené polovičné body, ak líder dokončil aspoň dve kolá, ale menej ako 75 percent pôvodnej dĺžky šprintovej kvalifikácie alebo pretekov […].”

Odjazdil Max Verstappen ako líder pretekov viac ako dve kolá, ak podľa výsledkovej listiny zvládol len jedno? To je otázka, na ktorú momentálne nikto nevie ponúknuť jasnú odpoveď. Budeme preto čakať na bližšie vysvetlenie zo strany riaditeľstva pretekov.

S výsledkami je spojený ďalší problém. Podľa grafiky, ktorú nám réžia pretekov ponúkla po skončení dnešnej veľkej ceny, zajazdil najrýchlejšie kolo Nikita Mazepin. To sa mu však podarilo až v druhom kole. Pripíše sa mu teda do štatistík? Situácia tu je podobná: Mohol Mazepin zajazdiť najrýchlejšie kolo pretekov v druhom kole, ak má podľa klasifikácie na konte len jedno kolo?

Táto otázka má dopad i na majstrovský súboj, pretože v rámci prvého kola bol najrýchlejší Max Verstappen, ktorý by si v tom prípade pripísal extra 0,5 bodu. Ak sa budú body vôbec udeľovať, samozrejme.

Na bližšie odpovede si počkáme a o verdikte vás budeme informovať.

Možno vás zaujme

Komentáre