logo F1online.sk

Haas sa „buchol po vrecku“ a Mazepin dostane v Belgicku konečne nové šasi

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2021

Vraj z toho bola veľká aféra. Podľa niektorých nemeckých médií sa dokonca triasla stolička šéfa Haasu Günthera Steinera. V Banbury to napokon vyriešili tak, aby zostala koza celá aj vlk sýty a nespokojný Nikita Mazepin dostal od tímu nové šasi.

Ako to v skutočnosti bolo, sa možno už nikdy nedozvieme. Podľa medializovaných informácií však mal Nikita Mazepin v doterajšom priebehu sezóny jazdiť s ťažším šasi než jeho tímový kolega. Mocný tábor ruského pretekára, ktorého otec je titulným sponzorom stajne, požadoval okamžitú výmenu medzi Schumacherom a Mazepinom, čo mal Günther Steiner rezolútne odmietnuť.

Šasi ruského pretekára vraj malo byť až o štyri kilogramy ťažšie, čo je naozaj veľký rozdiel a na takom okruhu ako je Spa to môže znamenať rozdiel niekoľkých desatín. V Haase napokon ustúpili a prisľúbili Mazepinovi výmenu, na čo musel tím vynaložiť celý majetok. Podľa odhadov stojí šasi monopostu Formuly 1 od 650 do 700 tisíc dolárov.

„Áno, má nové,“ potvrdil Günther Steiner. „Nepoznám však konkrétne čísla, neviem, akú presnú tuhosť tento podvozok má. Avšak tuhosť pri súčasných pravidlách nemôžete zmeniť bez zmeny homologácie.“

„Toto šasi je homologované, bude teda veľmi podobné. Stále tam je určitá odchýlka, ale takto z hlavy vám nepoviem presne.“

Tirolčan tiež povedal, že nasadenie nového šasi „nebude mať žiadny finančný dopad“ na americký tím. A pokiaľ ide o časy na kolo, to vraj budú v tíme vedieť po skončení piatkových tréningov a preskúmaní dát.

„Pokiaľ ide o výkonnosť monopostu, tak v piatok sa dozvieme, či to prinesie nejaký rozdiel. Či bude cítiť rozdiel Nikita, na to sa budete musieť opýtať jeho. Ako som však povedal, jedná sa o homologované šasi. Uvidíme v piatok,“ dodal Steiner.