logo F1online.sk

Button: Lewis a Fernando dokázali zo zlého auta dostať viac

Jenson Button a Fernando Alonso
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2021

Jenson Button strávil vo Formule 1 naozaj dlhý čas. Odjazdil celkovo 306 veľkých cien, čo je historicky piate najvyššie číslo. Má teda na čo spomínať. Jenson sa stal známym pre svoj jedinečný jazdecký štýl, vďaka ktorému bol nesmierne silný pri práci s pneumatikami a za premenlivých podmienok. Mnohými je považovaný za veľmi nedoceneného pretekára. Faktom zostáva, že dvaja velikáni Lewis Hamilton a Fernando Alonso prehrali interný súboj v kariére len dvakrát, pritom Button si (v rokoch 2011 a 2015) pripísal skalpy oboch týchto šampiónov.

Vo svojom poslednom rozhovore pre The High Performance Podcast sa Jenson rozpovedal na viaceré témy. Okrem iného aj o svojich slabinách a silných stránkach.

„Mojou najväčšou slabinou bolo, že som sa nedokázal preniesť cez zlý víkend. Postupne som si s tým však poradil. No s čím som si nedokázal poradiť nikdy, bola jazda so zlým autom,“ povedal Button. „To je určite moja slabá stránka. Podľa mňa Lewis a Fernando dokázali zo zlého auta dostať viac ako ja.“

A čo boli jeho silné stránky? Už sme spomínali, že Button sa stal známym pre svoj jedinečný štýl, ktorý bol charakteristický skvelou prácou s pneumatikami.

„Mojou silnou stránkou bol jazdecký štýl, ktorý je veľmi odlišný od štýlu väčšiny pretekárov,“ prehlásil Button. „Tak napríklad, Lewis v nájazde do zákruty – keď sme boli tímoví kolegovia, mal som údaje a dáta o jeho rýchlosti – dupne na brzdu čo možno najsilnejšie. Žiadna modulácia v nájazde do zákruty alebo na výjazde z nej, zakaždým stále rovnaký tlak a rovnaká energia. Z jeho strany to bolo všetko o práci s volantom.“

„Ja som v tomto smere presný opak. S brzdou som pracoval viac, aby som tým predišiel prebrzďovaniu predných pneumatík a pri výjazde som mohol pri zatočení používať stále rovnaký uhol,“ vysvetlil Button.

„Riadenie bolo vďaka tomu omnoho hladšie. Hovorilo sa, že moja jazda vyzerá veľmi hladko, pretože som jazdil úplne inak než Lewis a ďalší jazdci. Samozrejme, v niektorých smeroch mi to naopak ubližovalo, ale pomohlo mi to práve v prechodných podmienkach, kedy som trať pod sebou cítil omnoho lepšie,“ dodal Button.

Súvisiace články