logo F1online.skF1online.sk

Szafnauer: Tohtoročná zmena pravidiel nás prinútila pracovať na úkor roku 2022

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2021

Tím Aston Martin si tohtoročnú sezónu určite predstavoval inak. Po jedenástich pretekoch nového ročníka má na konte 48 bodov, kým vlani ich mal Racing Point v rovnakom čase až 120. Tímu zo Silverstone sa rozkotúľalo po asfalte množstvo bodov a sen o boji o tretie miesto Pohára konštruktérov sa rozplynul. Preto definitívne obrátil svoju pozornosť k roku 2022.

Za svoje straty si však Aston Martin môže aj sám. Chyba tímu na Veľkej cene Maďarska ho stála rovných 18 bodov, ktoré si napokon rozdelili aj ich hlavní konkurenti Alpine a AlphaTauri. V Silverstone sa veci nevyvíjajú priaznivo už od začiatku sezóny. Tím stratil kvôli zmene pravidiel množstvo času na kolo, snahe dohnať to nepomohli ani nevydarené bahrajnské testy. Inžinieri sa auto pokúsili zmeniť a čo najviac zrýchliť, avšak Sebastian Vettel a Lance Stroll ich snahy neodmenili zásadným bodovým ziskom.

„Zmena pravidiel nás prinútila pracovať dlhšie a tvrdšie na tohtoročnom monoposte. To všetko na úkor roku 2022,“ prehlásil pre Autosport boss tímu Otmar Szafnauer.

„Vývoj je tiež do značnej miery zmrazený. To vás obmedzuje v tom, čo všetko môžete na auto pridať a koľko výkonnosti doňho opäť dostať, aj keby ste na tom pracovali veľmi tvrdo. Preto nemôžeme napríklad zdvihnúť zadnú časť monopostu. A aj keby sme mohli, chcelo by mesiace alebo aj roky vývoja. To je dôvod, prečo máme len 48 bodov,“ povedal Szafnauer.

Všetky tímy čelili v tomto roku rovnakej výzve. Ako správne vybalansovať tohtoročný a budúcoročný vývoj? Kedy je ten správny čas obrátiť svoju pozornosť na budúci rok a nové pravidlá? Problémy Aston Martinu z úvodu sezóny donútili inžinierov zmeniť ich plány.

„Sú v tom hneď dve veci. Prvou je zmrazenie vývoja, druhou skutočnosť, že nové pravidlá sú veľmi odlišné. Nech pridáte na tohtoročné auto čokoľvek, o rok to nedokážete využiť. Musíte teda nájsť ten správny balans medzi cieľom skončiť v tomto roku aspoň v hornej polovici Pohára konštruktérov a zároveň neohroziť ten budúci,“ povedal Szafnauer.

Jeho tím sa vlani rozhodol po dlhých rokoch rozlúčiť so Sergiom Pérezom a aj na popud Lawrenca Strolla angažovať Sebastiana Vettela. Ten si v Aston Martine rýchlo získal popularitu.

„Seb je geniálny,“ vyhlásil Szafnauer. „Prišiel sem, aby si pretekanie začal opäť užívať. Veľa sa s ním rozprávam a myslím, že ho to naozaj baví.“

„Priniesol so sebou mentalitu, ktorá ho sprevádzala počas jeho úspechov. Pokiaľ ide o výkonnosť a metodiku, nenechal tu kameň na kameni. To sa prenieslo aj na druhú stranu garáže. Lance a jeho tím sa od Sebastiana učia, čo nás tiež pozdvihlo,“ povedal Szafnauer.

„Celý tím za ním stojí. Odviedol skvelú prácu, s mechanikmi i ľuďmi v továrni. Je tiež úprimným človekom, ktorý je nohami stále na zemi, čo sa ľuďom páči,“ dodal šéf Aston Martinu.

Súvisiace články

Diskusia