logo F1online.sk

Button o odchode z Brawnu: Nick Fry na mňa ziapal, musel som sa smiať

Jenson Button
© Twitter/F1 Austranian GP
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2021

Tím Brawn GP dokonalo využil zmenu pravidiel a v roku 2009 vybojoval s minimálnym rozpočtom senzačný majstrovský titul. Na konci majstrovskej sezóny sa s ním však rozlúčil šampión Jenson Button, ktorý zamieril do McLarenu. V Brackley vtedy tomuto kroku málokto rozumel.

Nick Fry a Ross Brawn boli hlavnými predstaviteľmi tímu, ktorý po roku 2009 prešiel do rúk Mercedesu. Keď za nimi Jenson prišiel so správou, že sa rozhodol prestúpiť a stane sa kolegom Lewisa Hamiltona, nemohli tomu uveriť.

„Po majstrovskej sezóne 2009 som prešiel do McLarenu. Ľudia hovorili, že je to šialenstvo prestúpiť k Lewisovi Hamiltonovi. Dokonca aj sám Ross Brawn povedal, že to je šialenstvo,“ povedal Jenson ButtonThe High Performance Podcast.

„Tímu som oznámil, že na konci roka 2009 odchádzam do McLarenu. Povedal som to Nickovi Fryovi, keď to počul, začal na mňa ziapať. Nick bol vtedy spolu s Rossom Brawnom jedným zo šéfov stajne.“

„Spomínam si, ako som šiel do jeho kancelárie a povedal mu, že odchádzam. Hneď na mňa začal kričať, čo mi bolo také nepríjemné až ma to rozosmialo. Pri pohľade na jeho agresivitu mi ho začalo byť až trochu ľúto. Pozeral sa na mňa s výrazom: ‚Čo je také smiešne?‘, ale ja som takú reakciu z jeho strany naozaj nečakal,“ smeje sa s odstupom času Button.

„Keď som to hovoril Rossovi, reagoval veľmi priateľsky. Povedal mi: ‚Myslím, že robíš veľkú chybu, keď chceš ísť k Lewisovi‘. Hovoril som si, aké je to neskutočné. Toľko pozitívnej energie,“ spomína s iróniou Button. „Ale stalo sa to. Nemal som na sezónu 2010 kontrakt a necítil som, že ten tím bol pre mňa tým pravým miestom. McLaren naopak bol.“

„Keď som do tímu prišiel prvýkrát, hneď som sa Rona Dennisa a Martina Whitmarsha spýtal, či McLaren je Lewisov tím. Povedali mi, že postavenie pilotov bude na sto percent rovnocenné,“ povedal Button.

Ten nakoniec svoj prestup ľutovať nemusí. Druhý titul síce nezískal, avšak McLaren mal v nasledujúcich troch rokoch lepšie auto než Mercedes a vybojoval aj viac víťazstiev. Button sa navyše dokázal Hamiltonovi vyrovnať. Dodnes je spolu s Nicom Rosbergom jedným z dvoch jazdcov, ktorí Lewisa dokázali poraziť v rovnakom aute.

Súvisiace články