logo F1online.sk

Steiner: Auto nebolo dobré ani v roku 2019

Nikita Mazepin a Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2021

Sezóna 2021 je pre americký tím Haas najhoršou v jeho krátkej histórii. Stajňu z Banbury okrem iných sprevádzajú aj finančné problémy a upína sa k zmenám pravidiel v rokoch 2021 a 2022. V Haase sa preto asi ako vôbec prví rozhodli, že investovať do súčasnej homologácie nedáva za danej situácie zmysel.

Druhý rok na konci štartového poľa. Šéf stajne Günther Steiner dobre vie, že tretia sezóna na chvoste môže znamenať definitívny koniec Haasu v podobe, v akej tento tím poznáme. Tirolčan však cíti sebadôveru. V roku 2022 vraj istotne uvidíme Haas opäť v strede poľa.

„Bolo by to celkom o inom, keby sme v tomto roku nemali rozpočtový strop. Nebyť toho, tak veľké tímy by si mohli dovoliť vyvíjať tohtoročné a budúcoročné auto zároveň,“ povedal Steiner, ktorého cituje CRASH.net. „Takisto využívanie veterného tunela a CFD je limitované. Podľa mňa je štartové pole v súčasnosti vyrovnanejšie.“

„Tento rok sme začali s vedomím, že nemá zmysel čokoľvek investovať do tohtoročného auta, keďže to nebolo dobré ani v roku 2019. Vlani sme vývoj zastavili úplne. Investovať tak veľa – nielen peňazí, ale aj ľudskej sily – naozaj nechcete, pretože aj keby ste odviedli dobrú prácu, stále vás to posunie prinajlepšom niekam do druhej polovice stredu poľa. Preto sme sa rozhodli ísť naplno smerom k roku 2022. Verím, že sa to aj vyplatí,“ povedal Steiner.

A čo teda máme v tom roku 2022 od Haasu čakať? „Začiatkom tohto roka sme mali opäť pomalší štart po stránke vývoja, keďže sme museli trochu reštartovať niektoré naše oddelenia. Teraz však už je naše vývojové tempo dobré a máme tiež dobrých ľudí. Som si celkom istý, že sa dokážeme vrátiť do stredu poľa, ale ako vysoko, to sa ešte len uvidí,“ uzavrel boss Haasu.