logo F1online.sk

Aston Martin zmenil na tohtoročnom aute všetko „zvonku viditeľné“, teraz sa sústredí na rok 2022

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2021

Tím Racing Point prešiel úspešnou transformáciou na Aston Martin. Kým po marketingovej stránke si táto stajňa zaslúži jednotku s hviezdičkou, tak jej výsledky na trati nie sú nijak oslnivé. Celkové siedme miesto a strata 115 bodov na Ferrari a McLaren je naozaj na míle vzdialené predsezónnym ambíciám Lawrencea Strolla.

Aston Martin nepochybne doplatil na zmenu pravidiel aj nevydarené predsezónne testy. Avšak aj napriek tomu sme od tohto tímu asi očakávali viac. Minimálne po výkonnostnej stránke sa vraj podarilo stratu z úvodu sezóny dohnať, nepodarilo sa to však potvrdiť na trati.

„Bol to nekonečný a neustále opakujúci sa proces,“ napísal na oficiálnych stránkach tímu Tom McCullough, ktorý má v Silverstone na starosti výkonnosť monopostov. „Výsledkom je, že medzi Bahrajnom a Silverstone sme na aute vylepšili v podstate všetko zvonku viditeľné. Alebo inými slovami, ak na nejakú časť nášho monopostu pôsobí vietor, tak za posledné štyri mesiace bola nejakým spôsobom vylepšená.“

„A funguje to. Vieme, že naše auto stále nie je najrýchlejšie, ale po výkonnostnej stránke je našim rivalom bližšie než na začiatku sezóny. Je to výsledok starostlivo manažovaného programu aerodynamických vylepšení, niekedy s pomocou využitia metódy pokus-omyl, ktorá je v takých prípadoch nevyhnutná. Prinieslo to však výsledky,“ dodal McCullough.

Žiaľ, táto snaha sa do výsledkov nepreniesla tak, ako by si v Aston Martine želali. S výnimkou jedného pódia v Baku nepriniesla táto sezóna tímu zo Silverstone nič, čo by stálo za zmienku.

„Po letnej prestávke naše úsilie a zdroje presunieme na rok 2022, rovnako ako takmer všetky ostatné tímy. Chceme, aby naše nové auto bolo čo najkonkurencieschopnejšie,“ povedal McCullough.