logo F1online.sk

Marko si opäť „rýpol“ do Cunodu, vychválil však Lawsona

Helmut Marko a Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 8. 2021

Mať za šéfa Helmuta Marka nie je vôbec jednoduché. Rakúsky veterán sveta motoršportu sa málokedy vyjadrí diplomatickým spôsobom, nielen v súkromí, ale aj pred médiami. Aj preto to s ním mali a majú mnohí mladí jazdci ťažké.

Je to práve Helmut Marko, ktorý má vo svojich rukách osud pilota AlphaTauri Júkiho Cunodu. Síce sa neočakáva, že by japonský pretekár v tíme po sezóne skončil, avšak musí na sebe pracovať, zlepšiť svoje výkony a vyhnúť sa chybám. Ani v Maďarsku sa mu totiž nevyhýbali.

„Hlavu nemá na to, aby si mal kde nasadiť helmu, ale aby ňou premýšľal,“ povedal Marko uštipačne pre nemecký Speedweek. „Je mladý a má klasickú japonskú mentalitu, ale robí chyby keď si ich môže odpustiť, napríklad v Q1. Je to však v poriadku, stále má čas.“

S akadémiou Red Bullu to pod Markovým vedením dlhé roky nevyzeralo dobre. Kedysi nekonečná studnica mladých talentov začínala vysychať, avšak dnes to už neplatí. Na svoju šancu čakajú v juniorke mená ako Jüri Vips, Liam Lawson či Dennis Hauger. Môže tak nastať deň, kedy Cunodu nezachráni ani jeho japonský pas. V jednom zo svojich posledných rozhovorov Marko pochválil práve druhého menovaného Novozélanďana, ktorý v tejto sezóne preteká naraz v F2 aj DTM. A v oboch sa mu darí veľmi dobre.

„V oboch sériách odvádza vynikajúcu prácu. Boh mu nadelil množstvo rýchlosti a dobrý cit pre kontrolu nad autom,“ hovorí Marko.

„Situáciu vyhodnotíme koncom septembra. Avšak ak dokážete konštantne jazdiť na čele vo Formule 2, Formule 3 aj v DTM proti tak skúseným pretekárom, ukazuje to, že máte dostatok talentu aj pre Formulu 1. Ďalšou otázkou však je, či je v F1 nejaké voľné miesto,“ hovorí Marko na adresu stále ešte len 19-ročného Novozélanďana.

„Liam je nohami pri zemi. Je to veľmi tvrdo pracujúci a úprimný chalan. Ak urobí chybu, okamžite si to prizná. V tomto roku mal tiež dosť smoly, napríklad pri jeho diskvalifikácii v Monaku. Je analytický, ambiciózny a rozumie si s inžiniermi. Ak nájde nejakú slabinu, zapracuje na tom a rýchlo ju odstráni,“ dodal Marko.