logo F1online.sk

Alonso o Hamiltonovi: V závere kola robil chyby, naučil som ho lepší prejazd

Fernando Alonso pred Lewisom Hamiltonom
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2021

Fernando Alonso zviedol v závere veľkej ceny krásny súboj s Lewisom Hamiltonom, hoci spočiatku si myslel, že Mercedes za sebou neudrží viac ako jedno či dve kolá. Podľa Španiela však Hamilton robil chyby. Vraj až po pár kolách, čo bol sedemnásobný majster sveta nalepený na jeho zadnom krídle, zistil, kde neprechádzal zákrutami ideálne.

Lewis Hamilton stavil na tri stinty na pneumatikách do sucha. V závere tak nasadil stredne tvrdú zmes a s lepším, dokonca nepoškodeným monopostom, a rýchlejšími pneumatikami sa rýchlo začal doťahovať na lídrov. Alonsov náskok stiahol v 55. kole. Trvalo mu však ďalších desať kôl, kým sa cez Španiela dostal.

“Úprimne som si myslel, že ho za sebou neudržím viac ako jedno alebo dve kolá,” pripustil Fernando Alonso po pretekoch. Každé kolo, ktoré by Hamiltona udržal za sebou, by vraj bolo “ako malý zázrak”. “Avšak v posledných dvoch zákrutách to vyzeralo tak, že mal problémy ma nasledovať. To mi stačilo na to, aby som si spravil náskok na rovinke a ubránil sa.”

Hamilton mu vraj svojimi chybami pomáhal. “Myslím si, že Lewis robil v posledných dvoch zákrutách menšie chyby, to je môj názor. Mal takú rýchlostnú výhodu, že mu nebolo treba veľa, aby niekoho predbehol.”

“Myslím si, že sa po tých desiatich kolách za mnou naučil o pár rôznych prejazdoch v posledných troch zákrutách. Keď tie stopy využil, Carlosa predbehol v priebehu jedného kola. Podľa mňa teda nebolo také ťažké tu predbiehať. Trvalo mu však nejakých štyri-päť kôl, kým na to prišiel,” vyhlásil pilot Alpine. “Toto bol ten súboj Hamilton-Alonso, na ktorý som čakal desať rokov.”

Z Hamiltona bolo cítiť frustráciu, že sa cez monopost zo stredu poľa nevedel prehnať. Po tvrdých súbojoch, ktoré sa tiahli až do štvrtej zákruty, vo vysielačke hlásil, že Alonso “lieta po celej trati” a zároveň mu vyčítal, že “v takej rýchlosti to je nebezpečné”. “Lewis sa vždy sťažuje,” mávol rukou Alonso. “Ja som zo strany FIA nič nepočul, takže to asi bolo OK.”

Práve tento súboj sa postaral o to, že Hamilton nevyzrel na Sebastiana Vettela a Estebana Ocona na čele. Alonso vedel, že tým Oconovi pomáha, no tím ho vraj o nič nepožiadal. To si len na základe sledovania obrazoviek na trati dal dokopy dve a dve. “Tím mi nič nepovedal. Vedel som však, že každé kolo, v ktorom ho dokážem udržať za sebou, má pre Estebanovo víťazstvo cenu zlata.”

Napokon je aj Alonso spokojný, zdôrazňuje však, že dobrý výsledok nezískal zadarmo. “Mal som šťastie, že sa moje preteky neskončili v prvej zákrute ako preteky niektorých iných. My tento výsledok a umiestnenie v TOP5 berieme. Je to môj najlepší výsledok roka. Nebol to darček, pretože som musel v každom jednom kole bojovať o každú jednu pozíciu. Som hrdý na moje preteky a titul Jazdca dňa to pravdepodobne dokazuje.”

“Pravdepodobne som mal rýchlosť i na to, aby som vyhral. Alebo aspoň to tak vyzerá, keď sa pozriete na rozdiely medzi pilotmi v pretekoch. Keď som sa dotiahol na Sainza, bol som presvedčený o tom, že môžem získať pódium. Pridával som najrýchlejšie kolá pretekov. Pomyslel som si, že ich predbehnem a pokúsim sa vyhrať preteky. To mi vtedy bežalo hlavou. Potom som si začal uvedomovať, že vyhrať preteky azda nebude možné.”

“Rýchlostne to nestačilo, najmä na rovinkách sme strácali po stránke maximálnej rýchlosti. Začal som teda uvažovať, že ak by som bol priamo za Carlosom s DRS, tak by som sa mohol ochrániť pred Hamiltonom a tesne skončiť štvrtý,” uzavrel nedeľné preteky Alonso.

Súvisiace články