logo F1online.skF1online.sk

Norris o Bottasovi: Načo takto hlúpo riskoval?

Po štarte VC Maďarska 2021
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 8. 2021

Lando Norris bol jednou z obetí incidentu v prvej zákrute. Paradoxne doplatil na výborný štart, keď sa zo šiesteho miesta dostal pred prvou zákrutou na rozmedzie tretej a štvrtej priečky. Nemal však ani poňatia, že doňho zozadu vrazí Valtteri Bottas…

Bottas svojou hrubou chybou zničil preteky sebe, Landovi Norrisovi, Sergiovi Pérezovi a do veľkej miery Maxovi Verstappenovi. A ešte viac vyhrotil vášne v súboji medzi Mercedesom a Red Bullom, pretože svojím manévrom „zostrelil“ oba Red Bully.

Lando Norris sa síce vrátil do boxov, hlásil však problémy s riadením. Tím počas červenej vlajky oznámil, že poškodenie jeho podlahy je natoľko výrazné, že sa do pretekov už nevráti. Skončila sa séria 15 pretekov v rade, počas ktorých mladý Brit bodoval.

„Neviem, prečo sa toto muselo stať v prvom kole. Načo takto hlúpo riskovať? Nemám k tomu ani čo viac povedať,“ hneval sa Lando Norris, ktorý mal ťažké srdce na Valtteriho Bottasa.

„Sám som v tejto sezóne dostal niekoľko penalizácií, aj keď som neurobil nič zlé. Potom si on zaslúži oveľa väčší trest,“ vyhlásil pilot McLarenu. Dnes už vieme, že Bottas dostal pre ďalšie preteky v Spa trest v podobe straty piatich miest na štarte.

K incidentu určite prispela aj mokrá trať, čo by však Bottasa so Strollom, ktorí vyvolali nehody, nemalo ospravedlňovať. „Všetci sme v F1 preto, že sme dobrí jazdci a vieme, kde zabrzdiť a vieme zvážiť brzdný bod. A to najmä, keď je mokro a v prvom kole pretekov. Niektorí to však absolútne nezvládli. Je to otravné. V súbojoch s top pilotmi na čele by som očakával trochu viac. Možno je to aj preto, že nie sú tak často v špinavom vzduchu a v balíku áut ako my, ale jazdia si skôr vlastné preteky. Asi sa to musia trochu naučiť,“ chrlil Lando Norris slová hnevu a neskôr priznal, že sa mu Valtteri Bottas ospravedlnil. „Povedal mi prepáč. Už to nič nezmení. V Rakúsku som dostal trest, keď pohyb vzduchu vytlačil Péreza mimo trate. Teraz som bol vyradený z pretekov a trafil som Maxa, čo je oveľa nebezpečnejšie, než keď niekto vyjde do štrku,“ doplnil mladý Brit.

Ďalšou nevinnou obeťou bol Sergio Pérez. „Bottas v podstate stratil kontrolu nad svojím autom. Najprv som si myslel, že to je vina Landa, no je jasné, že Bottas urobil veľkú chybu a všetkých nás vyradil z pretekov,“ povedal pilot Red Bullu. Podobne ako nehoda v Silverstone, aj táto má konzekvencie. Red Bull zrejme príde o pohonnú jednotku Sergia Péreza a bude musieť nasadiť nový motor, čo bude mať dopad na zvyšok sezóny. „Veľmi pravdepodobne sme stratili aj tento motor. Na náš tím to má veľký dopad,“ uzavrel Pérez.

Súvisiace články

Diskusia