logo F1online.sk

Norris o Bottasovi: Načo takto hlúpo riskoval?

Po štarte VC Maďarska 2021
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 8. 2021

Lando Norris bol jednou z obetí incidentu v prvej zákrute. Paradoxne doplatil na výborný štart, keď sa zo šiesteho miesta dostal pred prvou zákrutou na rozmedzie tretej a štvrtej priečky. Nemal však ani poňatia, že doňho zozadu vrazí Valtteri Bottas…

Bottas svojou hrubou chybou zničil preteky sebe, Landovi Norrisovi, Sergiovi Pérezovi a do veľkej miery Maxovi Verstappenovi. A ešte viac vyhrotil vášne v súboji medzi Mercedesom a Red Bullom, pretože svojím manévrom „zostrelil“ oba Red Bully.

Lando Norris sa síce vrátil do boxov, hlásil však problémy s riadením. Tím počas červenej vlajky oznámil, že poškodenie jeho podlahy je natoľko výrazné, že sa do pretekov už nevráti. Skončila sa séria 15 pretekov v rade, počas ktorých mladý Brit bodoval.

„Neviem, prečo sa toto muselo stať v prvom kole. Načo takto hlúpo riskovať? Nemám k tomu ani čo viac povedať,“ hneval sa Lando Norris, ktorý mal ťažké srdce na Valtteriho Bottasa.

„Sám som v tejto sezóne dostal niekoľko penalizácií, aj keď som neurobil nič zlé. Potom si on zaslúži oveľa väčší trest,“ vyhlásil pilot McLarenu. Dnes už vieme, že Bottas dostal pre ďalšie preteky v Spa trest v podobe straty piatich miest na štarte.

K incidentu určite prispela aj mokrá trať, čo by však Bottasa so Strollom, ktorí vyvolali nehody, nemalo ospravedlňovať. „Všetci sme v F1 preto, že sme dobrí jazdci a vieme, kde zabrzdiť a vieme zvážiť brzdný bod. A to najmä, keď je mokro a v prvom kole pretekov. Niektorí to však absolútne nezvládli. Je to otravné. V súbojoch s top pilotmi na čele by som očakával trochu viac. Možno je to aj preto, že nie sú tak často v špinavom vzduchu a v balíku áut ako my, ale jazdia si skôr vlastné preteky. Asi sa to musia trochu naučiť,“ chrlil Lando Norris slová hnevu a neskôr priznal, že sa mu Valtteri Bottas ospravedlnil. „Povedal mi prepáč. Už to nič nezmení. V Rakúsku som dostal trest, keď pohyb vzduchu vytlačil Péreza mimo trate. Teraz som bol vyradený z pretekov a trafil som Maxa, čo je oveľa nebezpečnejšie, než keď niekto vyjde do štrku,“ doplnil mladý Brit.

Ďalšou nevinnou obeťou bol Sergio Pérez. „Bottas v podstate stratil kontrolu nad svojím autom. Najprv som si myslel, že to je vina Landa, no je jasné, že Bottas urobil veľkú chybu a všetkých nás vyradil z pretekov,“ povedal pilot Red Bullu. Podobne ako nehoda v Silverstone, aj táto má konzekvencie. Red Bull zrejme príde o pohonnú jednotku Sergia Péreza a bude musieť nasadiť nový motor, čo bude mať dopad na zvyšok sezóny. „Veľmi pravdepodobne sme stratili aj tento motor. Na náš tím to má veľký dopad,“ uzavrel Pérez.