logo F1online.sk

Mercedes je miláčikom FIA, naznačuje Helmut Marko

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2021

Red Bull sa po pretekoch v Silverstone môže cítiť ako porazený. Lewis Hamilton vyhral, dostal mierny trest, nuž a červeným býkom nevyšiel ani pokus opätovne vec prejednať. Aby toho nebolo málo, Toto Wolff sa podľa Helmuta Marka dostal k interným dokumentom FIA. To má byť príkladom väčšieho problému, ktorý sa objavuje vo Formule 1: Mercedes a FIA sú si veľmi blízki.

Ďalšiu vlnu vyjadrení pred pretekmi v Maďarsku rozbehlo zamietnutie žiadosti Red Bullu, od ktorého si tím z Milton Keynes sľuboval, že Hamilton dostane za svoju “nebezpečnú” jazdu prísnejší trest. “Zdôvodnenie je iné, než k akému sme dospeli my, no akceptujeme to,” hovorí Helmut Marko zmierlivo v rozhovore pre motorsport-total.com.

Čo hovorí na poznámku komisárov vo verdikte, ktorá komentovala “isté obvinenia” Red Bullu? Mercedes sa na sociálnych sieťach tváril, akoby to mal byť útok na Lewisa Hamiltona… “Nie, celé je to trochu záhadné,” nesúhlasí s touto interpretáciou športový poradca stajne. “Viem si len predstaviť, že tým narážali na fakt, že sme sa sťažovali na Tota Wolffa, ktorý prišiel ku komisárom s viac ako len tajomnými dokumentmi. Možno mysleli toto. My to vnímame ako snahu ovplyvňovať.”

V zákulisí sa šepká o tom, že Red Bull obvinil FIA aj z toho, že je na strane Mercedesu… Sú si Mercedes a FIA takí blízki? Helmut Marko sa takto vyjadril už viackrát. “Áno, toto bolo toho príkladom. On tam prišiel s interným dokumentom FIA, ktorým chcel prezentovať, ako, kto, kedy a kde má v rámci zákruty právo na stopu. To je trochu komické, ale dobre, všímame si to.”

Ako vlastne Marko vníma vyjadrenia Mercedesu, že sa “vrcholové vedenie” Red Bullu snaží “pošpiniť dobré meno a športovú integritu” Lewisa Hamiltona? Necíti sa byť tým trochu zasiahnutý? “To nebudeme vôbec komentovať.”

Pravda je však taká, že Mercedes sa aj vďaka tomuto vyjadreniu z celej situácie vynára ako víťaz. Hneď po pretekoch bol morálnym víťazom Red Bull, keďže vypadol nie svojím pričinením a Mercedes oslavoval spôsobom, ktorý podľa mnohých nebol celkom v poriadku.

Po odkaze na sociálnych sieťach to však vyznieva inak… “Nuž, čo sa z toho politicky vyrobilo, to je druhá vec. Ale my by sme okomentovali činy ktoréhokoľvek iného jazdca presne rovnako ako Hamiltonove. S Hamiltonom to nemalo nič spoločné. Je jedno, ktorý by tam bol pilot, my by sme konali rovnako.”

A Red Bull sa skutočne snažil, v rámci testovacieho dňa dokonca Alexovi Albonovi prikázal zrekonštruovať prejazd Lewisa Hamiltona v Copse. Toľko námahy a napokon nič z toho. “Neľutujeme to. Po takejto nehode musíte spraviť všetko preto, aby ste chránili svoj tím a záujmy jazdca. Teraz musíme prijať, že to dopadlo takto,” dodal Marko.

Súvisiace články