logo F1online.sk

Hamilton prísnejší trest nedostane, komisári zamietli žiadosť Red Bullu

Red Bull, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2021

Desaťsekundový trest pre Lewisa Hamiltona sa Red Bullu už od začiatku málil a Helmut Marko v zápale emócií žiadal pre britského súpera až pretekový dištanc. Red Bull napokon podnikol i potrebné kroky k tomu, aby sa pokúsil ešte zmeniť verdikt komisárov, no ako tí vo štvrtok rozhodli, snaha to bola márna. Žiadosť o opätovné posúdenie rozhodnutia bola zamietnutá.

Red Bull mal pred sebou dlhú cestu k úspechu, napokon až príliš dlhú. Do štrnástich dní od vynesenia verdiktu mal totižto podľa článku 14 Medzinárodného športového kódexu FIA komisárom predniesť “významné a relevantné nové skutočnosti, ktoré objavil, a ktoré nemali k dispozícii jednotlivé strany v čase, keď sa o veci rozhodovalo”.

Až keď by sa mu to podarilo, by komisári mohli rozhodnúť o tom, že sa celá vec bude preberať odznova. To by však ešte neznamenalo, že by aj padol iný verdikt.

Za pokus to však stálo a Red Bull v liste s dátumom 23. júl adresoval FIA štyri dodatočné dôkazy, ktoré v čase rozhodovania nemali mať komisári k dispozícii a nemali byť zohľadnené pri vynášaní verdiktu.

Aké to boli dôkazy? V dnešnom verdikte sa uvádza, že šlo o sériu slidov, ktoré boli zostavené na základe dát z GPS a ktoré vyobrazovali prejazdy Hamiltona s Verstappenom v čase nehody, Hamiltona s Leclercom pri manévri z 50. kola a takisto “rekonštrukciu” prejazdu Lewisa Hamiltona na základe prejazdov rezervného a testovacieho jazdca Alexa Albona.

Red Bull sa skutočne snažil. Vo štvrtok 22. júla dokonca v Silverstone zorganizoval súkromné testy so spomínaným Alexom Albonom, s ktorým sa snažil priamo na trati nasimulovať prejazd Lewisa Hamiltona z prvého kola VC Veľkej Británie.

Komisári napokon museli zhodnotiť, či ide nielen o “nové skutočnosti”, ale aj “dôležité” a “relevantné”. Tieto skutočnosti majú byť navyše “objavené”, teda nie účelovo vyrobené, nuž a je potrebné dokázať, že ich komisári nemali v čase rozhodovania k dispozícii.

Verdikt napokon konštatuje, že slidy, ktoré Red Bull označil za nové dôkazy, nespĺňajú požiadavky uvedené v Medzinárodnom športovom kódexe FIA. “Tieto dôkazy neboli ‘objavené’, ale vytvorené za účelom predloženia k žiadosti o preskúmanie rozhodnutia. Boli vytvorené na základe dôkazov, ktoré mal súťažiaci k dispozícii v čase rozhodovania (konkrétne GPS dáta). Toto jasne nespĺňa požiadavku v článku 14.”

Tým sa výsledky Veľkej ceny Veľkej Británie stávajú definitívne platnými.

Súvisiace články